Възможна ли е отмяна на Олимпийските игри в Токио в последния момент?

Япония реши, че няма да допуска зрители на Игрите, за да минимизира опасността от създаване на огнище на Ковид-19

20.07.2021 | 19:36 Редактор: Жаклина Иванова

Председателят на организационния комитет на Токио 2020 Тоширо Муто не отписва отмяна в последния момент на Олимпийските игри в японската столица. Причината е повишаващият се брой случаи на коронавирус през последните 24 часа.

В Япония решиха миналия месец, че няма да допускат зрители на Олимпийските игри, за да минимизират опасността от създаване на огнище на Ковид-19. И всичко това на фона на сериозни противоепидемични мерки срещу разпространението на коронавирус. Строгите правила влизат в сила още преди заминаването за Япония  - задължителни два отрицателни PCR теста, които се правят в рамките на 96 и 72 часа преди тръгване. На самото летище се преминава през три проверки. Цялата процедура продължава не по-малко от 6 часа, което изнервя пристигащите за Игрите в Токио.

Въпреки всички усилия на домакините, от 1 юли насам 71 души, свързани с Олимпиадата, в това число 31 чужденци, са дали положителни тестове за Ковид-19. Инфектираните спортисти в Япония до момента са петима, като трима от тях са живеели в Олимпийското село. Организаторите днес обявиха и за първи заразен с коронавирус доброволец.

Очаква се на Игрите от 23 юли до 8 август да участват над 11 000 състезатели.    

Вижте повече подробности в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК