9 дни преди Олимпиадата: Токио съобщи за най-високия брой новозаразени с Ковид-19

Само 31 процента от хората в Япония са получили първа доза ваксина

15.07.2021 | 20:16 Редактор: Юлия Христова

Само 9 дни преди началото на Олимпийските игри в Токио, от японската столица съобщиха за най-високия брой новозаразени с Ковид-19 за период от около шест месеца.

Градските власти обявиха, че има 1149 нови случаи - най-големият брой на дневна база от 22 януари. Заради увеличаващите се случаи правителството поднови миналата седмица извънредното положение за Токио и околните префектури, а организаторите на олимпиадата обявиха, че в тези райони на спортните събития няма да се допускат зрители.

Здравни експерти бяха предупредили, че сезонни фактори като увеличената мобилност и разпространението на варианти на коронавируса може да доведат до нов скок през лятото. Възобновяването на епидемията е "напълно очаквано", като се има предвид разпространението на варианта Делта и решението на правителството да отмени предишното извънредно положение на 20 юни.

Само 31 процента от хората в Япония са получили първа доза ваксина, един от най-ниските показатели сред богатите държави, показват данни на Ройтерс. Ваксинирането най-сетне набра скорост миналия месец, но напоследък отслабна заради трудности при доставките. Понастоящем вариантът Делта е причина за над 30 на сто от случаите в Токио и процентът расте.

Макар че устоя на пандемията по-добре от много други държави, днес смъртните случаи в Япония по информация на агенция "Джиджи" надхвърлиха мрачния рекорд от 15 000. Общият брой на починалите по официални данни е около 820 000.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК