Верстапен с трети пореден полпозишън, провал за Хамилтън

Изненадата в първата фаза бе отпадането на Естебан Окон с Алпин

03.07.2021 | 17:29 Редактор: Искра Ангелова
Верстапен с трети пореден полпозишън, провал за Хамилтън

Лидерът за сезона във Формула 1 Макс Верстапен спечели трети пореден полпозишън и 7-и в кариерата си, след като ще стартира от първото място и утре в Гран При на Австрия утре. Нидерландецът е в страхотна форма и ще може да увеличи още преднината си от 18 точки. Миналата седмица Верстапен спечели Гран При на Щирия, оставяйки зад себе си седемкратния световен шампион Люис Хамилтън.

Ландо Норис с Макларън направи сензационна квалификация и ще стартира от второ място и също ще бъде на първа редица. Серхио Перес с втория Ред Бул даде трето време, докато Хамилтън и съотборникът му в Мерцедес Валтери Ботас останаха едва 4-и и 5-и. 

Изненадата в първата фаза бе отпадането на Естебан Окон с Алпин, който остана едва 17-и. Кими Райконен ще стартира 16-и, а зад тях се наредиха Никола Латифи, Мик Шумахер и Никита Мазепин. Макс Верстапен бе най-бърз с минимален аванс пред Ландо Норис

В Q2 се образува сериозен трафик, след като пилотите умишлено пропуснаха първите няколко минути от сесията. Фаворитите очаквано сложиха гуми медиум, с които да стартират и утре, като Хамилтън даде в началото най-добро време, но Макс почти веднага го подобри с почти 3 десети. Норис, Перес и Фетел също се справиха добре. 

Разликите отново бяха минимални, като в крайна сметка Джордж Ръсел сензационно стигна до третата фаза и силно зарадва Уилямс. Валтери Ботас се спаси в последния момент с трето време, като така изхвърли двете Ферарита на Карлос Сайнц и Шарл Льоклер, а под чертата останаха още Даниел Рикардо, Фернандо Алонсо, който бе забавен от Фетел и Антонио Джовинаци, предава gol.bg.

Първи първите бързи турове в Q3 Ландо Норис отново бе страхотен, като след под минута и 4 секунди. Макс обаче веднага свали до 1:03.720, а Хамилтън и Ботас бяха трети и четвърти. В последните бързи обиколки Верстапен не успя да подобри времето си, докато Ландо го направи, но остана все пак на 0.048 от първото място. Серхио Перес също направи отлична обиколка и изпревари и двата Мерцедеса, давайки трето време. 

След Хамилтън и Ботас се подредиха двете коли на Алфа Таури водени от Пиер Гасли и Юки Цунода, а след тях останаха Себастиан Фетел с Астън Мартин, Джордж Ръсел с Уилямс и Ланс Строл с другия Астън Мартин. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК