Какъв е наградният фонд на Euro 2020 и как се разпределя?

През 2016 г. Португалия успя да вземе сумата от 27 милиона евро

08.06.2021 | 17:30 Редактор: Юлия Христова
Какъв е наградният фонд на Euro 2020 и как се разпределя?

След края на всеки по-сериозен футболен турнир е очаквано да видим и сметката на финала. Това не бива да ни изненадва, особено след като все по-често се оказва, че домакините рядко успяват да върнат инвестицията си, макар и точно това да не е основната им идея и мотив. В платформата на Nostrabet ще открием много детайлен анализ за UEFA Euro 2020 и не трябва да се изненадваме от фактите, но когато последно обърнахме внимание на Бразилия и домакинството и за световно първенство, мнозина бяха категорични, а по-късно и прави, че страната няма да оправдае своята инвестиция. Нека разгледаме и малко цифрите зад фактите.

През 2016 г. Португалия успя да вземе сумата от 27 милиона евро. Именно тази награда поставя футболистите напред в представянето, но има и една подробност, букмейкърите не са много убедени в успехите на отборът тази година, впрочем много малко са позитивите. Интересното е, че на този етап не е сигурно какъв ще е наградният фонд, но експертите си мислят, че може да е дори по-висок от обичайното.

През последните години се повишиха наградните фондовве за редица турнири и УЕФА очевидно има свежи сили, с които да привлича не само повече спонсори, но и да се радва на по-голяма ангажираност от страна на феновете. На този етап се смята, че настоящият турнир ще донесе около 34 милиона евро на шампионите и около 8 милиона евро за финалистите. Това е възможно с помощта на най-различни финансови пътеки, които ще напълнят касата на УЕФА, за да може малко след това да се раздават и пари на  онези, отбори, които успеят да излязат от групите. Тоест всички получават някакви финанси.

Редно е да отбележим, че на този етап говорим за сумата от 371 милиона евро под формата на награди, които ще се дават между 24-те отбора. През 2016 г. тази сума беше и значително по-ниска или 301 милиона, а през 2021 г. беше едва 194 милиона евро. Повечето отбори ще получат около 10 милиона евро преди излизането от групите. Всяка една  страна в турнира ще получи около 9.25 милиона евро за присъствие и участие, следователно още тук започваме да се замисляме за причините и мотивите за толкова сериозното желание за участие. Победата в този турнир ще донесе около 1 милион евро.

Следователно победителят ще получи много повече от наградата за финалното място. Всички, които продължат извън груповата фаза ще получат и допълнителни 1.5 милиона евро, докато на четвърт финалите ще има още 2.5 милиона евро. В последната четворка се предлагат 4 милиона евро.

Най-накрая отборите в последния тур ще имат около 5 милиона евро и допълнителни 8 милиона евро за второто място. Следователно е редно да помислим какво наистина се случва? Имаме общо 51 игри и 24 отбора, като всеки един ще получава приходи на база своето представяне. С оглед на това изобщо не е трудно да видим, че отборите са готови максимално бързо и лесно да получат финансова инжекция, която може да се смята за достатъчна инвестиция за подобряването на редиците. При допълнителни финансови постъпления, всеки тим може да заслужи доста приходи, които дори ще дойдат и под формата на бонуси за играчите.

Мотивацията е всичко в този вид турнири, но пък повишаването на фонда в рамките на 3 първенства ни показва, че чакането наистина си заслужава, въпросът е кой ще успее да вземе най-много средства в рамките на един месец.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК