ФИФА разработва автоматичнa система за маркиране на засади

Тя ще бъде готова за Катар 2022, обяви Арсен Венгер

08.04.2021 | 15:21 Редактор: Здравко Черкезов
ФИФА разработва автоматичнa система за маркиране на засади

На финалите на световното първенство по футбол в Катар през 2022 г. ще бъде използвана автоматична система за маркиране на засади, разкри ръководителят на комисията за глобално футболно развитие във ФИФА Арсен Венгер.

По новата технология в момента се работи, като тя ще бъде подобна на тази за гол линията, която праща автоматичен сигнал на главния рефер, щом топката премина гол линията на една от двете врати.

"Мисля, че системата ще бъде готова за 2022. Автоматизирана означава, че сигналът директно отива до страничния съдия и на часовника му светва червена светлина, която му казва дали има или няма засада", обясни Венгер, цитиран от БГНЕС.

"Към момента имаме ситуации, когато трябва да се чертаят линии и трябва да чакаме средно 70 секунди, за да се вземе решение, а понякога минута и 20 секунди или дори повече, когато ситуацията е тънка. Това е нещо много важно, защото виждаме колко често празнуванията на гол са отменени след обратно решение. Сега ситуацията отива до ВАР, а от там те дават информация на съдията. Настоявам сериозно за пълна автоматизация, при която сигналът отива директно при лайнсмена", допълни френският специалист.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК