Около 2400 състезатели ще участват в маратона в София

Организаторите обещават спазването на всички противоепидемични мерки

01.10.2020 | 21:20 Редактор: Искра Ангелова

На 11 октомври ще се състои 37-то издание на софийския маратон. Въпреки трудната ситуация, се очаква около 2400 души да вземат участие на трите дистанции - 10, 21 и 42 километра.

Въпреки създалата се ситуация в глобален мащаб около пандемията Ковид-19, маратонът в София ще се проведе, а организаторите обещават спазването на всички противоепидемични мерки.

"Тази година няма да има масова дистанция. Ще има само трите дистанции – 42 км., 21 км., 10 км. Навсякъде по трасето ще има осигурени дезинфектанти, за да спазим всички мерки, препоръчани от здравните власти", каза председателят на Столичен общински съвет и председател на Фондация "София – европейска столица на спорта" Елен Герджиков.

В надпреварата участие ще вземат елитни бегачи, което гарантира и качеството на маратона. Поради редицата отменени спортни събития в световен мащаб, включително и маратони, този в София се явява добра възможност за реализация.

"Така че са поканени елитни бегачи, които при жените да бягат в рамките на 2:30-2:40, както и група от етиопци, кенийци, мароканци, които също са с добри постижения", допълни зам.-председателят на Фондация "София – европейска столица на спорта" Анатоли Илиев.

От миналата година маратонът в София е с бронзов етикет, а в него ще се включат около 300 чуждестранни състезатели от всички континенти.

"При спазване на всички епидемиологични изисквания, ние ще разделим стартовете на три. Първо ще стартират маратонците в 9:30, в 9:45 стартира 21 км (полумаратон) и в 10 ч. стартират бегачите на 10 км.", каза спортният директор на софийския маратон Даниел Дуков.

Маратонът започва от Националната художествена галерия посока Лъвов мост, връща се към Съдебната палата, след което се прави малка обиколка в центъра на София, паметника "Левски", булевард "Дондуков", булевард "Владимир Вазов" до изхода на Ботевградско шосе и се връща обратно към центъра на столицата.

Вижте повече в репортажа на Симеон Ичев.

Снимка: Lap.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК