Япония продължава с подготовката за Олимпийските игри въпреки пандемията

Те трябваше да стартират през юли 2020 г., но бяха отложени с една година

09.09.2020 | 11:10 Редактор: Ралица Братанова
Япония продължава с подготовката за Олимпийските игри въпреки пандемията

Япония продължава с подготовката за Олимпийските игри в Токио, която ще се проведе следващата година въпреки липсата на ясен знак, че пандемията ще бъде под контрол по това време, пише Bloomberg. 

Вицепрезидентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Джон Коутс, който отговаря за координацията на събитието в Токио, заяви пред AFP, че игрите ще се проведат догодина, независимо от ситуацията с коронавируса.

На въпрос за вероятността от ново отлагане или отмяна на Олимпийските игри главният секретар на японския кабинет Йошихиде Суга отговори, че правителството работи за провеждането на игрите през следващата година.

"Правителството ще продължи да работи в тясно сътрудничество със заинтересованите страни, за да проведе игрите по безопасен начин както за спортистите, така и за зрителите“, каза Суга по време на брифинг, пише BloombergTV.bg.

Тази теза бе повторена и от Маса Такая, говорител на организационния комитет на Токио. Той добави, че ако се случи нещо, което да затрудни провеждането на игрите, тогава тези въпроси могат да бъдат обсъдени с МОК и другите заинтересовани страни.

Олимпийските игри трябваше да стартират през юли 2020 г., но бяха отложени с една година заради пандемията. Премиерът Шиндзо Абе заяви, че провеждането им през следващото лято ще отбележи победата на човечеството над вируса.

Здравните експерти предупредиха, че е малко вероятно Олимпийските игри да се проведат през 2021 г., тъй като разпространението на вируса може да не бъде ограничено по това време. Според тях дори да се разработи ваксина, ще отнеме години, за да може тя да достигне до някои от по-слабо развитите страни в света.

Изпълнителният директор на организационния комитет Тоширо Муто заяви, че е за предпочитане да има ваксина против вируса, то тя не е предпоставка за провеждане на игрите. 

Организаторите планират "опростен" вариант на игрите и намаляване на разходите с цел покриване на загубите от забавеното събитие.

Снимка: БГНЕС 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК