Катар поиска домакинството на Олимпиадата през 2032 г.

Останалите желаещи са Индия, Австралия, Шанхай, Сеул и Пхенян

27.07.2020 | 17:05 Редактор: Ивет Арабова
Катар поиска домакинството на Олимпиадата през 2032 г.

Домакинът на Мондиал 2022 Катар е изпратил писмо до Международния олимпийски комитет (МОК) за желанието си да приеме летните олимпийски и параолимпийски игри през 2032 година, съобщиха от пресслужбата на Националния олимпийски комитет.

Освен Катар, за организиране на най-голямото спортно събитие в света кандидатстват Индия, Австралия (щат Куинсленд), Шанхай (Китай) и съвместната кандидатура на Сеул (Република Корея) и столицата на КНДР Пхенян. Според промените през 2014 година страната трябва да изпрати писмо до МОК, за да влезе в "постоянен диалог" относно организацията на игрите, предава БНР.

"Днешното заявление поставя началото на важен диалог с бъдещата домакинска комисия на МОК за по-нататъшно проучване на нашите интереси и определяне на това как олимпийските игри могат да повлияят на дългосрочните цели на Катар за развитие", каза шейх Хоаан бин Хамад бин Халифа Ал-Тани, ръководител на Националния олимпийски комитет на Катар.

Преди това Катар искаше домакинството на олимпийските игри през 2016 и 2020 година, които бяха дадени съответно на Рио де Жанейро и Токио. През 2022 г. страната ще бъде домакин на световното първенство по футбол, което ще се проведе от 21 ноември до 18 декември.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК