Сенатори искат доиграване на футболното първенство във Франция

В основата на предложението стои президентът на "Олимпик Лион" 

26.05.2020 | 15:18 Редактор: Тодор Петров

Единственото голямо футболно първенство от топ 5, което беше прекратено заради пандемията от коронавирус, е това във Франция. Може ли обаче Лига 1 отново да се завърне?

Още при прекратяването на шампионата клубове като "Лион", "Амиен" и "Тулуза" не бяха съгласни. Показателна за това е и внесената от шестима сенатори поправка в специалния закон, който регулира ситуацията с пандемията от коронавирус. Една от главните ѝ цели е да се позволи на професионалните клубове да доиграят сезона, който беше прекратен. 

В основата на това искане стои президентът на "Олимпик Лион" Жан Мишел-Олас, който е на мнение, че преждевременното спиране на футбола ще доведе до сериозна икономическа и социална криза. Той допълва, че Франция е единствената държава от топ 5 първенствата, която реши да прекрати шампионата си, което пък от своя страна ще доведе до понижаване на качеството и гледаемостта на играта и френският футбол ще бъде обезценен. 

Шансовете поправката да "мине" засега изглеждат минимални. Дори и Сенатът да гласува с "Да", то на второ четене в Националното събрание тя ще бъде отхвърлена. Очаква се френското правителство да обяви облекчаване на ограниченията в страната на 2 юни. Припомняме, че шампионатът беше прекратен на 28 април, а първенецът ПСЖ - определен за победител. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК