Дерби или не?! Кои футболни мачове генерират повече приходи от залози

Футболът генерира най-сериозен интерес и най-големи приходи

18.05.2020 | 14:50 Редактор: Тодор Петров
Дерби или не?! Кои футболни мачове генерират повече приходи от залози

Феновете на футбола са в трепетно очакване заради съвсем скорошното завръщане на любимите им отбори и играчи на терена. Пандемията от коронавирус "парализира" за известно време почти целия активен спорт, но постепенно с разхлабване на мерките в Европа и света, спортните надпревари ще бъдат рестартирани. По време на пандемията всички засегнати страни бяха потърпевши – спортисти, клубове, институции, федерации, организации, спонсори и т.н. Водещите футболни клубове загубиха стотици милиони, организации като НБА, НХЛ или турнири като Ролан Гарос и Уимбълдън, състезания по бокс, Формула 1 и други – също инкасираха тежки финансови поражения.

Безспорно футболът генерира най-сериозен интерес и най-големи приходи (в това число от реклами, телевизионни права и хазарт). Цар Футбол, както го наричат, е далеч пред останалите популярни спортове – тенис, хокей, баскетбол и други. Най-предпочитаното футболно първенство не само за зрителите, но и за любителите на залозите у нас, е английската Висша лига. Според информация на най-бързо развиващата се платформа у нас Букмейкър Рейтинги именно Премиърлиг е №1 като интерес в букмейкъра Winbet. За изминалата 2019 година среща от елитния шампионат на Острова е генерирал най-висока сума. Двубоят е Тотнъм – Саутхямптън (28.09.2019), когато „шпорите“ побеждават с 2:1.

Любопитното е, че мнозина вероятно считат, че колкото по-популярни или силни са два отбора, толкова повече даденият мач помежду им генерира приходи от залози. С дадения пример обаче виждате, че това не е съвсем така. Ако се замислите, съвсем логично е двубой между Ливърпул и Манчестър Юнайтед или Ливърпул и Манчестър Сити, или пък Барселона – Реал Мадрид, да е на върха в подобна импровизирана класация. Само че се оказва, че според данните от българския букмейкър мач между Тотнъм – Саутхямптън е бил най-предпочитан за залози през миналата 2019 година.

Англия е №1 и в статистическите данни на един от водещите букмейкъри в световен мащаб – Bwin. Следва подкрепа на факта, че не винаги дерби мач означава №1 по приходи под формата на залози по света. Според данни от букмейкъра за миналата 2019 година най-залаганият мач е... Кристъл Палас – Борнемут (общо 29 399 евро или заложени почти 60 000 лева).

Липсата на мачове в изминалите два месеца със сигурност се е отразила на... жените. Знаете за вечния спор на мъжа – мач с прители или половинката. Всяко правило обаче има и изключение. Извън активните жени спортисти, със сигурност има представители на нежния пол, които се интересуват от спорт, разбират правилата на различните спортове, както и се изкушават от хазартните игри. Почти 1/5 от жените залагат (точната пропорция мъже спрямо жени е 81% – 19%) според проучването, отнасящо се конкретно за потребителите на Winbet. Тоест, ако компанията има 100 000 потребители, 19 000 от тях са жени! Какво предпочитат българските дами? Във въпросния букмейкър данните, които са засечени, показаха, че интересът на нежния пол е най-много свързан с тениса.

По информация на Инвестор, именно Уинбет, наскоро обяви партньорство със словенската софтуерна компания – OEYX Gaming. Компанията предлага различни хазартни продукти, както и слот игри за любителите на онлайн казината.

Сделката със сигурност ще направи родния букмейкър още по-конкурентен, както в България, така и в чужбина. Една от причините е, че родната марка вече ще има съдържание от над 8000 игри, предлагани от Oryx Hub. Несъмнено приносът на Уинбет към положителното развитие на този бизнес у нас е сериозен. А резултатите са налице – все повече международни компании се обвързват с родните брандове.

Снимка: БГНЕС