УЕФА с 3 варианта за квалификациите на Шампионската лига и Лига Европа

Президентът на "Цървена звезда" излезе с позиция

13.05.2020 | 14:29 Редактор: Тодор Петров

УЕФА разглежда различни варианти, по които да се играят квалификациите за Шампионската лига за сезон 2020/2021. Според едно от най-авторитетните издания в Англия - "Таймс", вариантите пред УЕФА са три. 

Първият е всички двубои да се решат в един мач на неутрален терен. Вторият - да бъдат изиграни само плейофите, в които участие ще вземат шампионите на страните, които заемат местата от 11-о до 22-о в ранглистата на УЕФА. Ако този вариант бъде приет, България няма да участва в квалификациите. 

Третият евентуален начин е груповата фаза на Шампионската лига да бъде съставена от поканени отбори, а критерият за избирането на клубовете ще бъде редовно участие в турнира, което ограничава шансовете за участие на отборите от Балканския полуостров. 

Президентът на сръбския "Цървена звезда" - Звездан Терзич, обяви своята позиция и излезе с предложения как футболът на Балканите да стане по-силен. План "А" на Терзич се препокрива с исканията на евроцентралата първенствата в страните, които са между 16-о и 55-о място в ранглистата на УЕФА, да са завършили шампионатите си до 20 юли и да уведомят кои ще са техните представители в евротурнирите. 

Според План "В", ако първенствата не успеят да приключат до 20 юли, то на 3 август ще бъде определен нов срок. План "С" се отнася до политиките на различните държави. Ако има страни, които не разрешат провеждането на футболни срещи на тяхна територия, заради глобалната пандемия от Ковид-19, да влезе в сила вариантът за мачове на неутрални терени. 

Вижте повече по темата във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК