Местят Световната купа по акробатика от Бургас в София 

Причината е, че залата в морския град, няма да бъде готова

22.01.2020 | 22:45 Редактор: Кристина Крумова
Местят Световната купа по акробатика от Бургас в София 

Световната купа по акробатика, която трябваше да се проведе от 3-ти до 5-ти април и да е първото състезание в новата "Арена Бургас" е преместена в "Асикс Арена", София. 

Причината е, че залата в морския град, която трябва да бъде най-голямата у нас, няма да бъде готова, съобщи генералният секретар на Българската федерация по акробатика Недко Костадинов.

"Преди седмица получихме писмо от община Бургас, в което бяхме запознати с факта, че залата няма да бъде завършена в определените срокове и няма да бъде готова да изпълни изискванията за състезание от нашия ранг. Това ни принуди да свикаме извънреден управителен съвет и решихме да преместим състезанието в София. В този период само "Асикс Арена" е свободна, така че тя ще е домакин", заяви той.

Според Костадинов до преди Нова година залата в Бургас не е била покрита, а предстои отново документите за финансиране да бъдат разгледани в Министерски съвет. 

"Община Бургас и кметът Димитър Николов правят каквото могат, но не всичко зависи от тях. Има изпълнители, подизпълнители. Много е некомфортно, защото трябваше да информираме Международната федерация за тази промяна. Не бяхме сигурни, че FIG ще ни разреши да променим града и да проведем Световната купа, а това е свързано с финансови загуби, защото има глоби, които федерацията налага за неизпълнен договор. Благодарим на Министерството на младежта и спорта в лицето на министър Красен Кралев, те ще ни помогнат финансово, защото с преместването на състезанието в София разходите ни се увеличават. Така ще можем да преодолеем поне от части финансовия проблем, който стои пред нас“, допълни Недко Костадинов.

700 са подадените заявки за участие в Световната купа и в международния турнир, който ще се проведе успоредно с нея. На 4 февруари изтича срокът за подаването на поименните заявки. 

В турнира за Световната купа България ще бъде представена само от смесената ни двойка – шампионката от Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес Мариела Костадинова и Теодор Великов. 150 ще са спортистите ни записани в международния турнир. 

Двете състезания ще се последна проверка преди Световното първенство, което ще се поведе в края на март в Женева (Швейцария).