Как Китай се оказа голямото главоболие на световния футбол?

Само след 1 коментар на 1 футболист, държавата отмени излъчването на мач

21.12.2019 | 20:40 Редактор: Юлия Христова
Как Китай се оказа голямото главоболие на световния футбол?

В Китай феновете на футоболният клуб "Арсенал" са изключително много. Те наброяват близо 300 милиона души, което е три пъти колкото населението на Великобритания или 3000 стадиона "Емирейтс". За да благодарят на феновете си, футболистите от клуба дори правят видео за китайската нова година. Но един пост в Twitter и Instagram променя всичко. Националната телевизия отменя излъчването на сблъсъка между "Арсенал" и "Манчестър сити". Защо?

Уйгурите са мюсюлманска общност, която е силно репресирана от режима в Китай. А футболистът Месут Йозил посмя да ги защити публично. Това, разбира се, не се хареса на властите в комунистическата държава, които отричат срещу малцинството да са извършвани дейности, нарушаващи човешките права. Само че доказателства за това има.

Много от феновете на "Арсенал" в Китай остават лоялни на родината си и изгарят и режат тениските на Йозил, а след това публикуват снимки в социалните мрежи. Образът на футболиста дори бе премахнат от китайската версия на FIFA. Но футболният клуб не застана зад Йозил: "Като футболен клуб, "Арсенал" винаги е имал принципа да не се намесва в политиката." Така спортитъст остана сам срещу всички. Но думите му са истина.

През последните няколко години Китай праща милиони уйгури в лагери. Там те са измъчвани, а мозъците им - промивани. Според свидетели, хората в лагерите са толкова изплашени, че правят това, което им се казва, включително да пеят и да танцуват. Но правителството на Китай категорично отрича това да е истина.

Последствията от коментара на Йозил водят и до друг въпрос - с какви режими се справят футболните клубове. В тази история и от "Арсенал" имат право да не заемат страна, тъй като става дума за много, много пари, които идват от Китай.

А случилото се дори не е прецедент - съвсем наскоро между NBA и Китай се появи напрежение, след като тренюрът на Huston Rockets изрази подкрепата си към протестиращите в Хонконг. Заради това, Китай оттегли сделки за спонсорство и излъчване на баскетбол по телевизията. Шефът на NBA описа финансовите последствия като "крайно драматични".

С 300 милиона фена и 1 милиард евро похарчени за правата за излъчване на Висша лига на Англия, Китай държи 10% от международните приходи на лигата. А това предизвиква въпроса, готови ли са клуовете да вървят по тънкото въже между парите и човешките права?

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК