Даниел Ненчев: Не се концентрирам върху злобата на деня!

Водещият на „Мултимедия“ в откровен разговор за културата, изкуството и медиите пред Dnes.bg

18.01.2019 | 10:10
Даниел Ненчев: Не се концентрирам върху злобата на деня!

В света на киното, съвременното изкуство, литературата, музиката и новите технологии ще ни въведе „Мултимедия“ – предаването, което тръгва от 19-и януари всяка събота и неделя от 9:00 до 10:30 часа в ефира на Bulgaria ON AIR.

Негов водещ е Даниел Ненчев, когото познаваме от малкия екран, където води предаване за култура по БНТ, както и от Дарик с авторското предаване „Нова култура“. През последните 15 години той работи като телевизионен сценарист и автор на свободна практика за издания като Егоист, MAX, Капитал, Дневник, Мениджър, Артизанин, Sign Cafe и др. През 2011 г. печели наградата Edward за късометражно кино от фестивала Edit във Франкфурт, Германия.


В „Мултимедия“  Даниел ще ни среща и с  най-новото в областта на дизайна, архитектурата, рекламата и новите медии.
 

Прочетох, че професията журналист е детската ви мечта. Вече сбъдната, представяхте ли си я по различен начин?

Като деца с брат ми и приятели правехме радиопредаване вкъщи. С магнетофони и касетофони. Но имах конкретна представа и пример - дядо ми беше радиожурналист. Еталон за мен със своята почтеност и отдаденост на професията и на другите хора. Родителите ми са също такива - хуманисти. Естествено е и аз да искам да съм като тях. А журналистическата професия дава възможност да правиш нещо за другите. Старая се то да е качествено и да носи важна информация. А когато вдъхновява и дава утеха, тогава съм и доволен. Подобна работа може да се върши най-вече, когато обект на журналистиката е изкуството, но не само.
 

Да, предаванията, които водите са посветени на културата. Защо си избрахте да отразявате именно нея?

Там има най-много светли примери на таланти, личности и групи, които правят живота ни по-смислен, по-добър, по-качествен, по-хубав дори. Приел съм за професионално призвание да съм посредник между техните идеи и обществото. Твърде висока е концентрацията на медиите върху политиката, проблемите и злобата на деня, за да бъда и аз поредният участник в този дискурс. Виждам повече причини да разширявам полето, в което идеите на съвременната култура и изкуство да живеят по-добре. А чрез тях и всички ние.

Разкажете за новия проект, в който ще ви гледаме по телевизия Bulgaria ON AIR.

Освен, че предмет на предаването ще бъдат актуалните теми в културата и изкуството, „Мултимедия“ си поставя две конкретни и изпълними задачи. Първо, да бъде поле за представяне на постиженията на културно-творческите индустрии в България - дизайнът, архитектурата, книгоиздаването, рекламата, социалното предприемачество, новите медии и други. В тези индустрии има стотици хора, които не само че развиват икономиката ни, но и променят средата около нас качествено, за добро. Те заслужават внимание и вярвам, че техните идеи са интересни. И второ, предаването цели да бъде платформа, в която да съпоставяме българските достижения в изкуството и съвременната култура със световните. Така, мисля си, може да се акумулират различни движения напред.
Студиото на „Мултимедия“ ще функционира и като изложбено пространство. Започваме с идеограмите на Дамян Дамянов от проекта „Под езика“. Вижте ги, тези произведения носят духа на предаването.

Защо предаванията за култура са толкова малко в българския ефир?

Всяко предаване е предаване за култура, ако се позовем на тезата на проф. Кьосев, че културата всъщност са всички наши социални дейности. Просто някоя култура е по-висока, друга по-ниска. Но всичко е култура. Има и специализирани предавания за кино, за литература, сутрешните блокове също са предавания с културна насоченост. По-големият проблем е, че докато се съобразяват с прищевките на пазара, често медиите и колегите попадат в капана на ниските страсти. Така резултатите са продукти на самоцелно скандални, сензационни, негативни, деморализиращи и деструктивни новини и теми. А и това се прави много по-лесно. По-трудно е да представиш аргументирано добър пример и градивна идея. А още по-трудно се правят задълбочени интервюта, след сериозна подготовка, четене на книги и т.н. Тази работа считам за важна, особено в среда, в която хейтът заменя критиката, а скандалът - новината.

Цялото интервю прочетете в Dnes.bg