Културната вълна в ефира на Bulgaria ON AIR продължава с новото предаване „Мултимедия“

Продукцията ще се излъчва от 19 януари, всяка събота и неделя от 09:00 часа

15.01.2019 | 12:30
Културната вълна в ефира на Bulgaria ON AIR продължава с новото предаване „Мултимедия“

На 19 януари към програмата на Bulgaria ON AIR се присъединява ново специализирано предаване за съвременна култура, изкуство и културно-творчески индустрии. Всяка събота и всяка неделя от 09:00 до 10:30 часа „Мултимедия“ с водещ Даниел Ненчев ще предлага на зрителите различни културни преживявания и актуални теми за обсъждане. Съдържателно, предаването ще се стреми към най-значимото, новаторското и атрактивното от театъра, киното, съвременното изкуство, литературата, музиката, новите технологии, без да пропуска дизайна, архитектурата, рекламата, новите медии. Името на проекта е препратка към разнообразието от медийни носители в изкуството, комуникацията и съвременната култура.

Съвременната култура всъщност е информацията, която споделяме за това кои сме и какви искаме да бъдем. Предаването „Мултимедия“ ще има два основни фокуса. Първо, темите и идеите, които засягат всички – през кодовете на изкуството днес. И второ – идеите на културно-творческите индустрии, които променят света“ – споделя авторът на предаването Даниел Ненчев.

Преди да се присъедини към екипа на Bulgaria ON AIR, Даниел Ненчев води предавания за култура в БНТ 1 и Дарик радио. Завършил е Журналистика за електронни медии и Българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. През последните 15 години Даниел работи като телевизионен сценарист и автор на свободна практика за издания като егоист, MAX, Капитал, Дневник, Мениджър, Артизанин, Sign Cafe и др. През 2011 г. печели наградата Edward за късометражно кино от фестивала Edit във Франкфурт, Германия.

Едни от първите събеседници в студиото на „Мултимедия“ ще са режисьорът Явор Гърдев – за спектаклите си „Наблюдателите и „Драконът“ и писателят Георги Господинов – за ценните пътешествия в живота си. 

Сред останалите акценти в първите две издания в събота и неделя сутрин от 9:00 са: Брекзит според новия филм с Бенедикт Къмбърбач, жълтите жилетки според уличното изкуство, дизайнът като форма на обществен коментар. Може ли красотата да ни направи щастливи и повече за изкуството от Берлинската стена също са сред темите в стартовите две предавания.

Телевизионното студио на „Мултимедия“ ще функционира и като платформа за представяне на съвременен български дизайн и изкуство. Така например, още в първото издание ще бъде показана изложба с идеограми от проекта „Под езика“ на художника Дамян Дамянов. Стените от декора са по дизайн на Петър Захаринов от WallStack, а проектът за студиото е дело на арх. Христо Станкушев и екипа на DontDIY в сътрудничество с Галя Дзанато и Лейла Джабар от СКЛАДА.

Не пропускайте „Мултимедия“ с Даниел Ненчев всяка събота и неделя от 09:00 до 10:30 часа по Bulgaria ON AIR.