М като Малта, М като мед, М като Мартина

Водещата и продуцент на Новините ON AIR представи своето пътешествие до Малта пред "Капитал"

29.06.2018 | 10:31 Редактор: Меги Радева
М като Малта, М като мед, М като Мартина

Мартина Ганчева, водещата и продуцент на Новините ON AIR, разказа пред "Капитал" за своето пътешествие до остров Малта. Кои са най-големите кулинарни изкушения в една от най-малките държави в света и кои са местата, които задължително трябва да посетите, вижте тук.

Тук на 425 000 жители се падат 329 000 автомобила и 365 църкви. И няма две еднакви брави на врата. От морето с цвят тюркоаз надничат очите на Озирис, изрисувани върху рибарски лодки, за да прогонят злите духове. А по улиците се говори език със семитски произход, арабски корени и сицилиански следи. Движението е обратно, порядките – строги, храмовете – стари, любовта - заключена с катинари. Смъртта на журналистката Дафне хвърли сянка върху острова, но за кратко.

Добре дошли в Малта - една от най-малките държави в света. Страна на рицари. Земя на кактуси и котки. Любимо кътче на Брад Пит и Шарън Стоун. Декор на "Гладиатор", "Троя", "Агора", "Среднощен експрес", "Капитан Филипс", "Z-та световна война" и "Игра на тронове".

Гърците я наричат Melite – "сладка като мед". Местните ястия са трудни за произнасяне, но лесни за преглъщане. Хобз биз зейт - хлебче, полято със зехтин, намазано с доматена паста и напълнено с риба тон, чесън, лук, домати и каперси. Хелуа тат-торк - захаросана смес от цели и натрошени бадеми. Пиксиспад – стек от риба меч, богато гарниран със зехтин и лимон. Торта тал-фенек – заешко с популярния сос фенката, свинска кайма, грах, домати и зелени подправки. Браджоли – бекон, сирене, яйца, магданоз и чесън, завити в тънък лист говеждо. 

Ще усетите натрапчиво Малта на небцето си, ако се отбиете в ресторант "Баракуда" – в реставрираната вила от 18-и век с прекрасна гледка към залива Спинола може да опитате супата с диня, краставица, домат и чушка или просто да изпиете чаша Kinnie - безалкохолна напитка от горчиви портокали и малтийски билки. Отвъд типичните неща тук всичко италианско е на почит. Най-добро е еспресото в Pascucci, най-вкусна е пицата в Avenue, най-кремообразно е джелатото в Cordina - най-старото заведение във Валета, от 1837 г.

Цялата статия прочетете в "Капитал"