Симеон Матев: Най-доброто време за море – между 1 и 15 август

Метеорологът на Bulgaria ON AIR Симеон Матев в интервю за в. "Стандарт"

25.06.2018 | 13:06 Редактор: Меги Радева
Симеон Матев: Най-доброто време за море – между 1 и 15 август

Mетеорологът на Bulgaria ON AIR Симеон Матев говори пред вестник „Стандарт“ за това какво лято ни очаква и как климатичните промени се отразяват на времето.

- Господин Матев, в последните дни времето ни изненада с доста валежи. Кога ще спрат тези дъждове?
- В момента сме в период, в който валежите не са нещо необичайно. Юни е най-дъждовният месец за голяма част от страната - така че всичко е в рамките на нормалното. И през следващите дни ще има превалявания, но няма да са толкова чести. През уикенда ще настъпи чувствително понижение на температурите - няма да надвишават 26 градуса. Възможно е отново на места да има интензивни извалявания, но ще отминат сравнително бързо. Днес ще бъде ветровито и прохладно, а валежите постепенно ще спрат. Утре може да очакваме и слънце, и облаци - като в източните райони ще има повече ведри часове, докато над западните и югозападните ще се случат дори кратки превалявания и прегърмявания. По-чувствително стабилизиране ще настъпи през втората половина на следващата седмица.

- Напоследък синоптиците отчитате, че всяко изминало лято е било най-горещото досега. И тази година ли да очакваме температурни рекорди?
- Да. Току-що започналото лято ще бъде по-топло от обичайното - и изненада няма. Това е тенденция, която се наблюдава през последните 20 години. Тя се дължи на две неща. Първата причина е, че самата норма, по-която сравняваме какво лято предстои, е изчислена на база от 1960 до 1990 година и вече е твърде стара и неестествено ниска. Защото този 30-годишен период съвпада с един от най-студените в повече от 130-годишната история на метеорологичните изследвания в България. Втората причина е, че планетата е в процес на постоянно повишаване на температурата - особено през летните месеци. Колко по-топло ще бъде това лято, е трудно да се каже. Очакванията на повечето световни метеорологични централи са, че аномалията - т.е. отклонението от нормата за нашия регион, ще бъде повече от 2 градуса. Предстоят горещи дни.

- Кога е най-подходящото време за море в България?
- Промяната на климата в последните години допринася за повече хубави дни и по-дълъг сезон. Тази година още на 15 май можеше да се отиде на плаж, защото водата достигна 20 градуса. Прогнозите са, че до средата на септември ще можем да се радваме на благоприятно време за почивка на морето - разбира се, с леките намигвания на септември. Най-общо се очертават няколко периода на стабилно време. Първият дори премина - в началото на юни, когато времето в голяма част от страната бе стабилно, без особени валежи и високи температури. Почти целият юли се проявява като месец без големи изненади. Но все пак понякога, особено в първите 10 дни, е възможно да има заоблачаване и кратки валежи, което би смутило плажуващите, които искат само слънце.
Подходящи за море са дните межди 1 и 10 август. Тогава обикновено не вали, а ако все пак облаците надделеят, то преваляванията са за кратко. След 15 август зачестяват нахлуванията на студен въздух, с което лятото подсказва, че е готово да си тръгне.

- Как се отразяват климатичните промени на България - има ли повече катаклизми и нетипични за нашите ширини метеорологични явления? При последните проливни дъждове във Варна местно семейство твърдеше, че покривът на къщата му е бил отнесен от торнадо...
- Всички забелязваме, че зачестяват явления като интензивен дъжд, силна гръмотевична буря и внезапно усилване на вятъра. Заради климатичните промени се формира тенденцията те да стават част от ежедневието ни. Защото при по-висока температура в атмосферата има повече енергия, която под една или друга форма се проявява върху нас. Необходимо е хората да са запознати с метеорологичната реалност, в която живеят. Затова в сутрешния блок на Bulgaria on air не просто информираме зрителите какво време ни очаква, а по аналитичен начин им представяме климатичната обстановка в страната и света. Спорно е обаче дали явлението в региона на Варна е било торнадо. Обикновено подобни щети са свързани с мощни купесто-дъждовни облаци, при които понякога се образува и торнадо. Но много по-често има внезапно усилване на вятъра, който може да достигне и дори да надхвърли 100 километра в час. Между сградите се получава фуниевидно усилване на скоростта му, което се нарича шквал - доста по-характерно е за нашите ширини. Може да нанесе сериозни щети. Варна и регионът са сред онези части от страната, които се характеризират със сравнително малко количество валежи на годишна база. Но точно в този регион е отбелязано най-голямото количество валежи за денонощие в България. За денонощие рекордът е в порядъка на 342 литра на квадратен метър, което се равнява на половингодишна норма валежи за София - за няколко часа във Варна е паднало количество дъжд, което се излива в София за шест месеца. Това показва, че Варна има склонност към екстремни извалявания, които водят до наводнения и щети.

Цялото интервю прочете във в. "Стандарт".