Шах и мат за румънската антикорупционна система

Коя е Лаура Кьовеши – отговор дава водещата на Новините ON AIR Мартина Ганчева за в. Труд

18.07.2017 | 13:24 Редактор: Константина Маркова
Шах и мат за румънската антикорупционна система

Коя е Лаура Кьовеши – отговор дава водещата на Новините ON AIR Мартина Ганчева с подробен анализ за вестник „Труд“:

Бившата министърка на регионалното развитие и туризма Елена Удря бе една от последните жертви, паднала под ударите на безкомпромисната главна прокурорка на Румъния Лаура Кьовеши. Шарматната, обичаща лукс, бивша кандидатка за президент на страната бе осъдена на 6 години затвор по обвинения в корупция. 43-годишната красавица смени корицата на лайфстайл списанията с мизерна килия. Някъде между предварителния арест и затвора тя възкликна: „Лаура Кьовеши е бомба със закъснител. Дните й са преброени. Тотално я гони параноята. Ако не я спре системата или пък президента, ще трябва да постъпи в лудница“.

Изглежда Удря се оказва права. Кьовеши се удари челно с голяма скорост в системата, която най-накрая се изправи срещу нея.

Коя е тя?

Тя има внушителен ръст и нисък глас. Висока 1,90 см, в юношеските си години е европейски вицешампион по баскетбол. Днес призванието й няма нищо общо със спорта. През 2013 година тогавашният президент Траян Бъсеску я назначава начело на Националната Дирекция за борба с корупцията (DNA). И вместо да отбелязва кош след кош с перфектната парабола, тя дриблира дела и вкарва политици в затвора. Най-големият й трофей е бившият държавен глава Адриан Нъстасе. Един от най-големите компромати – снимката й на по чашка с бившия шеф на американските тайни служби Дарън Уайт. Месечната й заплата е около 13 000 леи или 6000 лв.

Не кара кола и не носи бижута, но разполага с апартамент от 54 кв.м. В банка държи около 12 000 евро, а в кабинета си - икони и рисунка от племенницата й - плашило в поле с черни птици и надпис: „Казаха ми, че това си ти в Букурещ”. А тя самата казва за себе си: „Аз съм най-обикновен човек. Обичам да ходя на кино. Да пазарувам, да се срещам с хора. Не всички са гнили ябълки. Но това, което ме притеснява, е, че румънците продължават да гласуват за политици, заподозрени или обвинени в корупция. Трудно е да се обясни този парадокс“.

Още по-труден за обяснение е скандалът, в чийто епицентър се оказа Лаура Кьовеши. Най-влиятелната жена отвъд Дунава, която доскоро мнозина не смееха да погледнат в очите. Онази, която със страхопочитание наричаха „кръстоносец срещу корупцията“, „жена от желязо“, „враг номер 1“.

Бомбата гръмна след скандален запис, пуснат на 18-и юни по Телевизия Румъния (România TV), в който Кьовеши натиска подчинените си да „произвеждат“ обвинения срещу министри и дори срещу премиера. Чуват се твърдения от сорта: „През последните 5 седмици никой в Дирекцията не е произвел обвинение. Седим върху досиета и не правим нищо, който е уплашен, да си ходи.“

Скандалът се разрасна, след като 8 прокурори от Дирекцията поискаха от румънския Висш съдебен съвет да бъдат преместени. Самата Кьовеши пожела да освободи още двама, защото не работели както трябва. Междувременно тя поиска да прати свои подчинени на детектор на лъжата, защото я предавали. Но тестът с полиграф би ги превърнал в предполагаеми престъпници, би накърнил авторитета им, с който разследват корумпираните. И те отказаха. А това допълнително озлоби Лаура. И тя написа имейл, в който ги нарече „престъпници“, „клеветници“ и „страхливци“. А след това започна свое вътрешно разследване.

На свой ред правосъдният министър Тудорел Тоадер поръча на съдебния инспекторат да направи оценка на управленските действия на Дирецкията за борба с корупцията и офиса на Кьовеши. Оказа се, че там одит не е имало цели 10 години. Правосъдният министър привика три пъти Ларуа, но тя не се яви нито веднъж.

Заваляха обвинения - че е пращала невинни хора в затвора. Че е работила прекалено тясно с Румънското разузнавателно управление и двете институции са изнудвали и сплашвали съдии. Мнозина нарекоха Дирекцията за борба с корупцията „политическа полиция”. А някогашният ментор на Кьовеши - предишният президент Траян Бъсеску - дори призова Кьовеши да бъде закопчана с белезници и пратена в затвора.

Целият анализ прочете тук.