Кузман Илиев: Всеки ден се стремя да развивам собственото си аз

Водещият на Денят ON AIR по Bulgaria ON AIR и шоуто Boom & Bust по Bloomberg TV Bulgaria в интервю пред сп. Hello!

02.03.2017 | 13:39 Редактор: Константина Маркова
Кузман Илиев: Всеки ден се стремя да развивам собственото си аз

Кузман Илиев разговаря с журналиста Магдалена Георгиева за личните и професионалните си ценности, за интересите си извън професията, за щастието и още вълнуващи теми в списание Hello! България.

Фото: Екатерина Титова

 

***

От 5 години в Bulgaria ON AIR, Кузман Илиев започва да се занимава с журналистика по случайност. Последната година в училище се замисля в коя професионална сфера да се развива и се оказва, че да работи в медия е толкова вълнуващо и интересно, колкото си го е представял. „Учиш страшно много, срещаш се с различни хора.“ След конференция, на която представлява университета си, получава покана от Димитър Патарински и така попада в една кабелна телевизия, в която се запознава с Милен Цветков. Участието в предаването му завършва с телефонен разговор, в който журналистът предлага възможност на Кузман да работят заедно. „За мен той е един от най-добрите български водещи. Научил съм много и мисля, че ще ми е трудно да го достигна.“ На приятна среща с екипа ни Кузман Илиев непринудено показа кой е мъжът от Денят ON AIR по Bulgaria ON AIR и популярното икономическо шоу Boom & Bust по Bloomberg TV Bulgaria, от какво се вълнува и в какво инвестира усилията си...

Какво е справедливостта за теб?

Тя е еднаквото отношение спрямо хората въз основа на лични принципи. Естествено, че когато говорим за катаклизъм, дума не може да става за справедливост, защото няма човешка умисъл. Но когато един човек третира различни хора по различен начин, тогава се наблюдава несправедливост. Справедливостта е истината.

Ти самият справедлив ли си?

Първо трябва да бъдеш справедлив към себе си. Отношението ти към другите е последствие от това дали си честен със себе си. Не можеш да се обвиняваш в несправедливост, ако не харесваш даден човек. Това е част от теб и мисля, че аз съм честен към себе си.

Спомена принципи. Кой е твоят личен, който никога не нарушаваш?

Да се отнасям с другите така, както бих искал те да се отнасят към мен. Винаги подхождам към всички с идеята да видя хубавото в тях. Или поне се опитвам до мига, в който осъзная, че е безсмислено. Когато не ми отвръщат със същото, тогава съм справедлив с тях. Не се държа лошо, не е добре човек да таи в себе си злоба или желание за отмъщение, но умея да се справям във враждебна среда. 

Истина ли е, че планираш да издадеш своя книга?

Написал съм много тематично свързани статии, които в един момент мога да събера в сборник. Това е нещо, което съм искал да направя, но има теми, които бих искал още да развия. Те са по-скоро есета и ще придобият формата на книга, защото имам какво да кажа. Дори може да издам повече от една книга. Темите, които разглеждам, са в сферата на икономиката, политиката, банковото дело и личното развитие – социалната материя. Имам идеи и за романи, които ще бъдат пропити от тях, но те ще бъдат предназначени за хората и живота на съвременниците ни.

Като например?

Смятам, че хората днес са възпитани на символи и представи, които впоследствие започват да ги притискат. Например това, че семейството е най-важното и перфектното, е факт, но в реалността се случва рядко. Почти не съм го виждал, защото хората са различни и имат различни потребности в отношенията. Когато не се получи, те започват да се измъчват, че не са отговорили на този идеал, който им е заложен от други. Аз съм имал добри родители, но не мога да кажа, че винаги всичко е било брилянтно. Мисля, че трябва да опознаем живота такъв, какъвто е. Не смятам, че трябва да се борим да задържим нещо, което може би изобщо не трябва да задържаме и е против природата ни.

В такъв случай към какво се стремиш в личен план?

Единственият ми стремеж е да развивам собственото си аз – всеки ден. Успехите са резултат от ежедневното, дори ежеминутното желание за развитие. Разбира се, това не означава непрекъснато и само работа или ограничаване в конкретна област. Важни са почивката, забавленията и контактите с хората.

Освен политика и икономика, от какви теми се вълнуваш?

От щастието.

Цялото интервю изтеглете оттук >>