Лора Инджова: Героите за мен винаги ще бъдат добрите хора

Водещата на "България сутрин" в интервю за Uspelite.bg

20.01.2017 | 11:44 Редактор: Константина Маркова
Лора Инджова: Героите за мен винаги ще бъдат добрите хора

Лора Инджова е водещ на сутрешния блок на Bulgaria ON AIR - „България сутрин“ и денят й започва дори преди този на слънцето. Преди това работи в същия формат като репортер и водещ на новини. Ранното ставане е част от самото начало на нейния журналистически път, когато тя е водещ и репортер в сутрешния блок в регионалната телевизия във Велико Търново – „Евроком Царевец“. През 2014 г. тя става част от телевизия „Европа”, където близо две години работи като водещ на сутрешната информационна емисия. Най-ценното в професията за нея е именно възможността да се докосва до истински човешки истории, които освен да разказва, може и да променя със своите репортажи. Срещаме ви с Лора, която постоянно се усмихва, за да си поговорим за ролята на медиите и журналистиката като призвание.

Водещ си на сутрешния блок в Bugaria ON AIR от съвсем скоро. Кога започва денят за теб и как протича той?

Денят ми започва доста рано. Вероятно не всички могат да си представят, че първата ми аларма за събуждане е в 3:30 ч. В телевизията се събираме около 5, като продуцентът и редакторът ни са на линия дори и по-рано от нас със Симеон.

Пием спокойно първото си сутрешно кафе заедно. Репортерите на „България сутрин“ вече са тръгнали към различните места за живи включвания. Следва ефирът, а след него се впускаме в информационния поток и организираме сутрешния блок и гостите за следващия ден.

Всъщност подоготовката е най-важната част от работата ни - отнема най-много време и усилия, защото добрият ефир и колко ценна информация за зрителите ще извлечем, зависят най-вече от това.

Не бих казала, че имам изключително разнообразно ежедневие извън работа, тъй като ранното ставане малко или много ме ограничава, но пък за това го има уикендът, през който си почивам. А тежкият график на работа и компромисите, които правя с личното си време, определено се компенсират от огромното разнообразие на теми, по които работим, интересните срещи, въобще цялата динамика на работата в сутрешния блок, която ме обогатява, зарежда и мотивира да стана в 3:30 и на следващата сутрин.

Какво им липсва на медиите днес и как може да се промени медийната среда?

Ще изразя изцяло лично, искрено и неангажиращо никого мнение. На медийната среда у нас ѝ липсва категорично хигиена. Примери могат да се дават безброй...

Ако на повечето от нас ни светваше лампичката за това, кога сме на ръба да преминем границата на паниката, на човешката трагедия и на простащината, то със сигурност и родната медийна среда би имала различен образ.

Защото ние сме хората, които трябва да информират зрителите, а не да разказват напудрени, неистински и грозно употребени човешки истории.

Покрай последните събития станахме свидетели на безпощадното медийно отразяване на теми, изискващи особена деликатност. Къде е границата между етиката и рейтинга?

Не е задължително етиката и рейтингът да са в конфликт – напротив.

Ако разкажеш добра, вдъхновяваща история, няма да има нужда да я обличаш в думи като „шок“, „сензация“, защото тя е добра, сама по себе си.

Работата ни като журналисти е да открием дадена новина и да я представим увлекателно, с уважение и към героя ѝ, и към зрителите - то тогава тя ще бъде гледана. Сензационността няма да даде допълнителна стойност, само ще остави лош вкус.

Цялото интервю четете тук >>