Пътешествие в Италия с Десислава Атанасова

Водещата на Новините ON AIR гостува на списание Grazia

22.12.2016 | 16:45 Редактор: Константина Маркова
Пътешествие в Италия с Десислава Атанасова

Десислава Атанасова е сред новите лица на новините на Bulgaria ON AIR, но вече e добре познатa на зрителите като водещ на централната емисия на Новините ON AIR, пише сп. Grazia в броя си за декември.

Когато не води емисия, Деси е репортер от мястото на събитието и признава, че постоянно проверява телефона си за последните новини. Една от най-големите й страсти е Италия, където обожава да изследва нови територии и вкусове, а интересът й към творческо писане й помага да разкаже увлекателно преживяванията си специално за сп. GRAZIA.

"Италия е необикновена и красива, впечатлява ме и ме изумява всеки път щом се докосна до нея. Ако имам малко свободно време за пътешествия, то дестинацията е ясна. Миналата година си направих малък маратон. Дори само за 3 дни успях да събера с пълни шепи от вълшебството на Италия. Има моменти, когато съм там, в които ми се иска да спра, да се слея със заобикалящото ме и да остана, завинаги. Затварям очи и така още по-силно преживявам момента. Ще започна от едно местенце, за което бях чела много...

La Dotta, la Rossa, la Grassa - BOLOGNA! Образованата, Червената и Тлъстата – така понякога наричат този изумителен град Болоня. „Образованата“, естествено, заради университета - най-старият в Европа. „Червената“ заради боядисаните в червено сгради. „Тлъстата“ заради добрата кухня, според мен най-добрата в Италия. Пицата там е несравнима. Топяща се сладост с тънка препечена коричка, ухае на чесън и зехтин. Моцарела и прошуто. И след това тръгваш по улиците и внушителни сгради те посрещат отвсякъде. Неслучайно наричат Болоня – градът на кулите. Около 40 км от тези структури обгръщат улиците на Болоня.

Забележителна е архитектурата. А базиликите – величествени, говорят ти за история, желание, много труд и вяра. Вървиш по пешеходната зона и стигаш до колоритните, добре подредени, сякаш по цветове, пазари. Но моята страст е Венеция. Когато и да отида, се влюбвам отново и отново. В гондолите се возят влюбени, чува се Un Amore Grande от почти всяка лодка. И водата по Canale Grande е притихнала и шепне - Аmoreee!

Тълпи от хора - снимат, говорят високо, но нямаш време да ги видиш и чуеш, запленен си. Поглеждаш напред - базиликата „Сан Марко“, шедьовър в архитектурата... Накрая се спираш, за да изпиеш на крак едно късо и силно, традиционно и типично за града кафе.

И продължаваш. В Италия винаги продължаваш, няма големи спирки и време за почивки.

Поглеждаш часовника и - като в „Пепеляшка“, скоро вече си в реалността, всяка красива приказка има своя край. Докато нерешиш пак да се върнеш там. Следващият път ще се потопим в южната част на острова. В простотата и красотата на живота там – вкусната храна и природата. Тоскана, К2 в моя романтичен свят на пътувания".