Десислава Атанасова: Хората абдикират от истинския свят

Водещата на Новините ON AIR с интервю в Lifestyle.bg

09.12.2016 | 15:52 Редактор: Константина Маркова
Десислава Атанасова: Хората абдикират от истинския свят

Десислава Атанасова е от жените, които няма да подминеш ей така на улицата. Не само, защото е познато лице от екрана на Bulgaria ON AIR, а защото е цветна. ТВ водещата не се ограничава само в сериозността на новините, които съобщава всеки ден. Нейните интереси не свършват с добрата новина или с желанието й да създаде "училище за истинските неща". Увлекателно може да разказва за Виена, където е учила и живяла, за виното, любовта и пастата в Италия - страна, която й е любима дестинация за пътешествия. А когато е пред обектива на фотоапарата, предпочита да е сама. Запечатването на кадри също е особен момент в общуването й със света. Десислава е и майка на тийнейджър. И един от големите й страхове е бил да не се провали именно като родител. Как е успяла да съхрани връзката със сина си, отдавайки се не телевизията, както и какви житейски уроци е научила през годините червенокосата дама споделя в интервю пред Lifestyle.bg.

Деси, от колко време сте журналист и как се оказахте част от екипа на Bulgaria ON AIR?

- Започнах през 2009 г. в регионалната тв в Благоевград. Там "проходих" като водеща и репортер. Тайничко обаче се надявах да стана част от някоя национална телевизия. Знаех, че това ще стане трудно, тъй като преместването ми на друго място ще донесе след себе си последствия, а аз не бях готова за тази промяна. Но... ето че преди повече от година се озовах в София. В Благоевград бях кореспондент на "Новините ON AIR" и веднага щом разбрах, че търсят нови хора, си пуснах автобиографията. И така станах част от екипа на Bulgaria ON AIR. Взех едно от най-трудните решения в живота си. Оставих сина си в Благоевград и поех към едно предизвикателство. Вътрешно в себе си знаех, че ще се справим, защото и той е боец като мен.

Бъркат ли ви с една бивша министърка, която е със същото име като вашето и как реагирате в подобни случаи?

- Още не се е случвало да ме объркат, но мои приятели се шегуват често с това.

А от кого се учите в занаята?

- От тези, които са се доказали в тази професия. Примери има много и от българския екран, и от световните медии. Уча се, но не подражавам, защото зрителят веднага ще усети фалша. Изминала съм малка част от професионалния си път, но имам чувството, че ще се уча и усъвършенствам до края на живота си. Телевизията се променя много бързо, и заради бума на технологиите, и заради промените в навиците и очакванията на хората. Това, което знаем днес, само след 1-2 години няма да е достатъчно.

Какви са отношенията ви със зрителите?

- Ценя зрителя. Важно ми е неговото мнение и доверие към мен. Вярвам, че новините трябва да бъдат поднасяни с уважение към публиката. В Новините ON AIR няма място за скандали и сензации, които отклоняват вниманието от наистина важните теми. И имаме една традиция - винаги завършваме емисиите с добра новина.

Какво влагате в определението "училище за истинските неща", което всъщност искате да създадете?

- В последно време сякаш много хора абдикират от истинския свят. Познавам хора, които са се скрили в собствените си черупки и стоят там. Като парализирани. Споделят ми, че не се наслаждават на това, което ни заобикаля. Станали са просто... механични, без цвят и индивидуалност. Достатъчно е да отворим Фейсбук, за да се сблъскаме с вълната от негативни, мрачни настроения. Та... иска ми се да мога да науча повече хора на това да се радват на простите неща, които може да не са в луксозна опаковка, но ни карат да се чувстваме щастливи - защото това е смисълът на живота. Иска ми се да мога да им помогна да излязат от стереотипите, от изкривените виждания на своите близки за това какви трябва да бъдат, да не робуват на измислени авторитети, а да правят това, което е важно за самите тях. Може би моето училище ще бъде под формата на книга по темата.

Цялото интервю с Десислава Атанасова вижте тук.