Доника Ризова: От четенето започват всички процеси, които движат света

Водещата на "Медиите ON AIR" даде интервю за сайта AzCheta.com

25.11.2016 | 12:16 Редактор: Константина Маркова
Доника Ризова: От четенето започват всички процеси, които движат света

Водещият на предаването „Медиите ON AIR“ по телевизия Bulgaria ON AIR Доника Ризова е сред любимите на екипа на „Аз чета“ извори на вдъхновение и професионализъм – тя ни помага със съвети почти от самото създаване на сайта, а понякога се включва и с текстове за важни книги. Доника се ангажира често със социално-отговорни инициативи и каузи, свързани с деца, образование, медии и четене, като паралелно с ролята си на журналист и водещ е и мениджър „Корпоративна социална отговорност“ в Investor Media Group.

Номинацията й за конкурса „Жена на годината“ в категория „Телевизия“ беше чудесен повод да поговорим с Доника за книгите и телевизията като неизбежна част от живота ни. 

Какво сподели тя пред сайта AzCheta.com - вижте в интервюто:

– Доника, правиш единственото телевизионно предаване у нас, посветено на медиите. Освен това знаем за теб много добре, че си страстен читател. Интересна тема за медиите ли са книгите?
Книгата сама по себе си е медия. От нея започва всичко в областта на комуникациите. Тя е била един вид „глашатай“ на нови идеи. В днешно време книгите са „секси“ тема за медиите. По тях се правят филми, завъртат се комуникационни кампании, прокарват се идеологии, писателите все повече се превръщат в „звезди“ …Силата им става все по-голяма, защото от четенето започват всички процеси, които движат света.

– А в България? Понеже у нас има само едно телевизионно предаване, посветено само на книгите – точно както „Медиите ON AIR“ е самотник – длъжник ли са телевизиите на най-старата медия, книгите?
Медиите ON AIR не е самотник в ефира. И други предавания започнаха да обръщат внимание на медийни теми, да канят журналисти, ПР експерти, преподаватели в тази сфера, за да коментират важните теми от деня. Това е много изразена тенденция за телевизиите, които канят в студиата си блогъри, влогъри или активни в социалните мрежи популярни лица винаги когато има „жега“ в новините.

Дали са длъжници на книгата? Да, те дължат всичко на нея. Най-вече дължат на зрителите, на читателите, на потребителите да не отразяват новините, свързани с книги, само за да се „докарват“ пред тях, че са образовани и културно ориентирани. Да не говорят за книгите скучно и ретро. Да палят искрата. Иначе няма как да се наричат „будители“. Ще им се отнеме тази роля от други. Но няма да има вакуум за знание.

Цялото интервю с Доника Ризова вижте тук.