Доника Ризова за хобитата си - от пътешествия до стрелба с арбалет

Водещата на "Медиите ON AIR" с интервю пред в. "Стандарт".

07.11.2016 | 12:38 Редактор: Константина Маркова
Доника Ризова за хобитата си - от пътешествия до стрелба с арбалет

Доника Ризова от Bulgaria on air е номинирана за "Жена на годината" на списание  Grazia в категория "Телевизия". Водещата на единственото по рода си предаване в националния ефир "Медиите on air" активно участва в социални проекти и каузи, свързани с деца, образование, четене. Започва кариерата си като репортер в "Дарик", а по-късно става главен редактор на радиото за Северозападна България. Доника притежава "Златното перо" - наградата на СБЖ. Особено интересни обаче са нейните хобита - от пътешествията до стрелбата с арбалет. Така в. "Стандарт" стартира материала си за  Доника Ризова. Пред националния ежедневник водещата открехна завесата за своите хобита, интереси и приключенията си в далечни и екзотични дестинации. Вижте цялата статия. 

 

На 14 започва да пише за вестника в родния й град. Не помни да е имала друга детска мечта. Тук и сега обаче не би се отказала от: снимки на документални филми на свободна практика - има толкова интересни истории за разказване, курс по фотография, актуално гмуркане в италианския език, магазин за бижута на някой  остров. "Нали си представяте картината, в която с дълга рокля и подрънкващи гривни пия кафе на маса пред кокетно бутиче. Има много възможни други наши животи. Но засега това, което правя в телевизията, ми доставя необходимата доза позитивна емоция и удовлетворение. С годините станахме и много добри приятели с колегите. Имам много любими моменти с тях. Но може би най-вълнуващият, който ме разплака, беше за четвъртия рожден ден на предаването - влязох в студиото, а те  се бяха събрали в единия му край, а на видеостените пишеше: "Доника е пич!". 

Ризова си спомня началото в телевизията. На първия ефир внимава за всяка дума в аутокюто, което вече отдавна не ползва. С усмивка разказва и за "сефтето" в "Дарик". 
"Принтерът се беше развалил и нямах текст в ръцете си. Никакви опорни факти или цитати. Тогава ми помогна колегата - не позволи да проличи, че съм притеснена. Спомням си и когато се загубихме посреднощ с Нина Александрова някъде на границата между Румъния и Сърбия. Имахме насрочени преки включвания, а ние дори 
не знаехме дали ще имаме бензин до най-близкото село
Но се справихме. С Нина разказахме в ефир, че сме се загубили и се оказа, че хората са по-впечатлени от истината, а не от предварително подготвените комерсиални теми".
Доника не би забравила и приключенията си по света. "В Южна Корея хората са усмихнати, дисциплинирани, отзивчиви, гостоприемни. Бях в делегацията на СБЖ по покана на корейската асоциация на журналистите. Успяхме да направим много полезни срещи,да посетим редакциите и студията на водещи медии. Срещах се с Бим Юнг Сунг - основателят на "Градината с бонзаите", една от най-красивите в света. Тя е емблематична за пословичната корейска трудолюбивост и внимателно отношение към природата. Годишно я посещават над половин милион души. Бим Юнг Сунг ни посрещна в частната си резиденция - Тайната градина. Разговорът с него ми даде друга гледна точка за живота. Ние като че ли сме обърнати повече "навън" към другите, към задачите си, към проблемите на общността, а Сунг е вглъбен в природата, намерил е своя център, живее просто". 
Доника споделя и за магията на Мексико. "Ако имате очи за вълшебствата, ако вярвате на преданията, ако се впечатлявате от легендите, Мексико ще ви се стори наистина мистично място. Първата ми среща с пирамидите на Чичен Ица и Тулум ме накараха да си задам въпроса дали те са дело на човешка ръка. Има много места по света, в които архитектурата, легендите и природата създават магическа сплав. Така е и в Белиз, на остров Комодо, в Казабланка, в Рим". 

Цялата статия може да видите тук.