Tialoto.bg: Реверанс към класиката - какво да гледате по Bulgaria ON AIR

27.02.2024 | 12:52
Tialoto.bg: Реверанс към класиката - какво да гледате по Bulgaria ON AIR

Остава по-малко от седмица до старта на новия пролетен сезон на политематичната телевизия и завръщането на златната ера на българското кино в ефир. По този повод популярният лайфстайл сайт Tialoto.bg връща своите читатели в автентичната българска култура и припомня някои от култовите истории и сюжети, които очакват зрителите на Bulgaria ON AIR. Ето и какво споделя редакцията в статията - „Българската класика по Bulgaria ON AIR.

„Капитан Петко войвода“

Централен образ е революционерът Петко Киряков, като сюжетът проследява съдбата му като Хайдутин, Комита и живота му в мир. Действието е подчинено на романа на Николай Хайтов, който е и сценарист на продукцията, и в началото на всяка от 12-те серии въвежда зрителите към историческите факти. Режисьор е Николай Чернев. Музикалният фон е поверен на Петър Ступел и Атанас Бояджиев, а оператор е Димо Коларов. „Капитан Петко войвода“ може да гледате всеки делничен ден от 19:30 часа.

 „Нощем с белите коне“

Отново по сценарий на голям български писател – този път Павел Вежинов, е и сериалът „Нощем с белите коне“ на режисьора Зако Хеския. В шест епизода сюжетът проследява сложните отношения в семейството, когато съпрузите са заедно, заради скрупули, а не по любов, както и за перипетиите на младите хора, които също се лутат между очакваното от обществото и собствените им желания. В ролите ще видим едни от най-известните български актьори като Николай Бинев, Иван Иванов, Пламена Гетова, Гинка Станчева и др.

„На всеки километър“

По сценарий на Павел Вежинов е и сериалът „На всеки километър“. Стефан Данаилов влиза в костюма на Никола Деянов – герой от съпротивата на комунистическата партия, изправяща се срещу тогавашната власт. Тази негова роля го прави звезда в българското кино едва на 26 години. Негов верен приятел е Митко Бомбата, изигран от Григор Вачков, а техният най-сериозен опонент е Велински – в ролята Георги Черкелов. Режисьор е Любомир Шарланджиев.

Още за любимите български сериали, образите в тях и интересни факти от създаването им – четете в статията на Tialoto.bg.