Водещата на „България сутрин“ Мария Константинова: Да бъдеш журналист не е просто позиция, която получаваш даром

12.01.2022 | 12:46
Водещата на „България сутрин“ Мария Константинова: Да бъдеш журналист не е просто позиция, която получаваш даром

Защо е важно висшето образование и как могат да бъдат приложени получените знания в практиката и професионалното развитие? Водещата на сутрешния блок „България сутрин“ в ефира на Bulgaria ON AIR Мария Константинова бе поканена да разкаже повече за себе си и да мотивира студентите и бъдещите си колеги журналисти в Университета за национално и световно стопанство. Вижте какво сподели Мария Константинова в специално интервю по темата пред Йордани Дамянова за „Вестник на УНСС“.

Каква специалност завършихте в УНСС и с какво се занимавате в момента? С какво ви помогна тя за сегашната ви позиция? 

Завършила съм бакалавър в специалност „Медии и обществени комуникации“, след това магистър „Връзки с обществеността“, а в момента съм докторант по журналистика. Понастоящем съм водеща на сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR – „България сутрин“.

Щастлива съм, че се занимавам с това, което съм завършила. Всъщност от самото начало, когато кандидатствах в университета, бях убедена, че искам да се развивам в сферата на журналистиката и до днес следвам този път.  

Образованието, което получих в УНСС, ми помогна много за това днес да съм успешно реализирана в професията. Знанията и практическият опит, които съм придобила по време на обучението ми, са безценни, защото ми дадоха една много добра основа, на която да стъпя, започвайки своя професионален път в медиите.  

Голяма ли е отговорността всяка делнична сутрин да сте по екраните на толкова много български семейства? 

Още в първото ми предаване като водещ на сутрешния блок на Bulgaria ON AIR заявих, че като журналисти ние носим огромна отговорност пред аудиторията, защото имаме задачата да им предоставяме достоверна информация и всички гледни точки по различни теми. Освен това като водещи ние трябва да задаваме всички въпроси, които вълнуват хората. Ние сме посредникът между обществото и институциите. Затова трябва да спазваме журналистическата етика и да бъдем обективни, а това само по себе си е голяма отговорност.   

Занимавали сте се със спортна и с политическа журналистика. В коя сфера се чувствахте в свои води? 

Истината е, че и в двете сфери се чувствам в свои води. От една страна, пътят ми в журналистиката е започнал със спорт, тъй като от малка съм свързана с него, но от друга – с течение на времето открих, че политическата журналистика ми е голяма страст и затова продължих да се занимавам с нея.  

Сега като водещ на сутрешния блок „България сутрин“ имам възможност да съчетавам двете сфери в предаването, като правя политически интервюта и водя спортна рубрика, която се казва „Златните“. В нея представям шампионите, от които можем да се учим и които са оставили трайна следа в спортната ни история. Може да я гледате всеки петък в предаването.  

Млад и амбициозен човек като вас отдава голяма част от времето си на професията. Освен страстта към спорта как обичате да прекарвате свободното си време? 

Да си призная, аз не просто обичам работата си, обожавам всяка секунда от нея и по тази причина се старая да наскачам себе си и да се усъвършенствам всеки ден. Защото да бъдеш журналист не е просто позиция, която получаваш даром. В тази професия работата е и борба, защото всеки ден трябва да доказваш, че заслужаваш мястото си. Сигурно ще прозвучи малко странно, но една част от свободното си време прекарвам в гледане на предавания и най-различни интервюта. Следя какво правят колеги у нас и в чужбина, изследвам поведението им пред камерата, накратко – сверявам си часовника, но не се сравнявам с тях. Сравнението не е добър съветник, защото винаги ще има някой по-добър от теб. Опитвам се само да си взема нещо от тях, което ме е впечатлило, и да го пречупя през собствената си призма. Това ме вдъхновява да търся нови и различни неща, които да създавам.  

А през другото време обичам да чета книги, да се разхождам сред природата, да гледам баскетбол и да спортувам.