Лица от Bulgaria ON AIR с отличия от съвместен проект на община Благоевград и Ирландското посолство

07.11.2021 | 11:25
Лица от Bulgaria ON AIR с отличия от съвместен проект на община Благоевград и Ирландското посолство

Водещата на публицистичното предаване „Брюксел 1“ по Bulgaria ON AIR Милена Милотинова и водещият на историческото предаване „Операция ИсторияРосен Петров бяха отличени с плакет и грамота от община Благоевград и Ирландското посолство, за приноса си към развитието на здраво и информирано общество в конкурса „Сърце и слово срещу наркотиците“, който се провежда ежегодно в памет на ирландската журналистка Вероника Герин.

Номинациите в конкурса са разпределени в три раздела. Милена Милотинова е носител на голямата награда в раздел „Документално кино“ за авторския си филм „Хроника на едно национално предателство“, който е посветен на денационализаторската комунистическа политика и насилствената македонизация в Пиринския край през 1944 – 1949г. и изкуственото създаване на македонския език. Освен това отличие, водещата на предаването „Брюксел 1“ получи номинация и за документалния си филм „Само защото бяха българи“.

Радвам се, че документалните ми филми, създадени през 1998 и 1999 година са така актуални и днес. Надявам се никога тази жестока и трагична част от историята да не се повтаря. Тогава тези мои филми бяха доста самотни в поставянето на въпросите за насилствената македонизация в Пиринския край и въпросите, свързани с правата на македонските българи във Вардарска Македония - тогава в пределите на СФРЮ, и с Кървавата Коледа в началото на 1945 година, когато немалка част от интелигенцията е ликвидирана само за това, че не са криели българското си самосъзнание. Радвам се, че днес България и институциите в нашата страна - президент и изпълнителна власт, както и политически партии, защитават правата на македонските българи, чието потъпкване, макар и в други форми, продължава дори в днешно време", сподели Милена Милотинова по повод полученото отличие.  

С голяма награда бе отличено и предаването „Операция История“ в ефира на Bulgaria ON AIR с водещ Росен Петров.