Продуцентът на „Директно“ Калина Донкова участва в дискусия за ролята на медиите в превенцията на домашното насилие

Тя беше поканена на събитието заради приноса си към темата като журналист и продуцент на „Директно“, където се отразяват тези проблеми в дълбочина

02.11.2021 | 09:49
Продуцентът на „Директно“ Калина Донкова участва в дискусия за ролята на медиите в превенцията на домашното насилие

Журналистът на Bulgaria ON AIR и продуцент на предаването „Директно“ Калина Донкова взе участие в дискусия с фокус върху темата за домашното насилие. Тя беше поканена на събитието заради приноса си към темата като журналист и продуцент на „Директно“, където се отразяват тези проблеми в дълбочина.

По време на събитието „Да преборим #Заблудите очи в очи“ гостува на ДОВЕРИ СЕ“, бяха обсъдени различните аспекти от темата за домашното насилие, свързани с ролята на медиите в процеса по превенция, влиянието на комуникационния стил и изразните средства, употребявани от журналистите и колко важни са те за цялостното възприятие на обществото по темата.

Основната цел на проекта е да разчупи стигмата, че домашното насилие е проблем само между двама партньори, а не негативно обществено явление, което още повече резонира в условията на пандемия от COVID-19. По данни, изнесени в медиите, са подадени общо 14 338 сигнала за домашно насилие до телефон 112 от началото на 2021 година до 15 юли. За първото полугодие на тази година в СРП са заведени 700 преписки за домашно насилие, от които са образувани 127 досъдебни производства - 118 са решени, а петима души са осъдени ефективно и вече излежават присъдите си в затвор.

 „Ние, като журналисти, трябва да подхождаме изключително подготвено и внимателно към толкова чувствителни теми като тази за домашното насилие, тъй като имаме отговорност към хората, на които говорим и към хората, с които говорим. Темите за насилието във всичките му форми са с особена обществена значимост и ние имаме задачата да ги представяме задълбочено и на високо ниво, бягайки от сензацията“, сподели по повод участието си в онлайн срещата Калина Донкова.

Дискусията бе организирана от Народно читалище „Иван Вазов – 2014“, гр. София и неформална група от съмишленици и обществено активни граждани, реализирана по Столична програма „Социални иновации“, с подкрепата на Фондация "EMPROVE".

Сред основните цели на предаването „Директно“, заради които и продуцентът му бе поканена като експертен говорител, е да отразява и запознава зрителите с житейските истории и проблемите, с които се сблъскват в ежедневието си българските граждани от всички точки на България, както и да търси решенията за правилното справяне с тях.