Професиите от бъдещето – в новото издание на конференцията „Образование и бизнес“ на Bulgaria ON AIR

Дизайнерът на автомобилния концерн „Мерцедес“ и известен астрофизик са сред участниците

25.10.2021 | 11:10
Професиите от бъдещето – в новото издание на конференцията „Образование и бизнес“ на Bulgaria ON AIR

Софтуерът и телекомуникациите бяха ключови в преодоляването на първите рискове от пандемията за обществата по света. Ще се задържат ли тенденциите към развитие на тези сектори и кои са професиите, които ще са нужни в следващите години? Тези и още ключови въпроси са в основата на новото издание на конференцията на националната телевизия Bulgaria ON AIRОбразование и бизнес“. Ректори на големи български университети, ръководни фигури в големи научни институти и издателства, преподаватели и специалисти по развитие на таланта ще се включат в конференцията, за да очертаят кои са професиите от бъдещето и до колко сме готови да ги посрещнем.

Конференцията „Образование и бизнес: Професии от бъдещето“ ще се излъчи на 27 октомври, от 16:30 часа, по Bulgaria ON AIR, както и онлайн нa Dnes.bg и във Facebook страницата на телевизията. Модератор на конференцията ще бъде водещата на образователното предаване „Смарт час“ по Bloomberg TV Bulgaria Живка Попатанасова.

Кои са сферите на приложение на най-търсените професии от сферата на високите технологии и ще измести ли изкуственият интелект креативността на дизайнера? По тези и още любопитни теми в интервю за продуцента Силвия Грозева ще чуем мнението на проф. Харалд Лешке, който над 30 години работи в автомобилната индустрия като дизайнер на Мерцедес и е основател и ръководител на дивизията по проектиране и дизайн на концерна. Самият проф. Лешке е ръководил разработката на дизайна на повечето коли от тази марка, които днес се движат по улиците на България, Европа и света.

Броени дни след като българска образователна платформа получи международно признание и беше обявена за една от най-добрите в Европа, гост в „Образование и бизнес: Професии от бъдещето“ ще бъде човекът, който стои зад нейното създаване - Никола Кицевски, директор на издателство „Просвета“. Какво обаче трябва да бъде образованието, за да бъде адекватно както към настоящето, така и към бъдещето и неговите професии – ще научим от проф. Миглена Темелкова, ректор на Висшето училище по телекомуникации и пощи.

Повече за т.нар. „множествена интелигентност“ и как работи проектът "Знание без граници“ ще разкаже преподавателят в УНСС и координатор на проекта доц. д-р Рая Стайкова, а по темата за уменията, които ще са необходими за професиите от бъдещето, ще се включи директорът на GATE Institute проф. Силвия Илиева.

Следвайки мисията си да създава мост между образованието и бизнеса, конференцията на Bulgaria ON AIR ще покаже и гледната точка на бизнеса. Каква ще бъде ролята на т.нар. „меки умения“, до колко ще бъде определяща тя при професиите на бъдещето и как можем да ги придобием ще разберем от Ирина Лилова, старши специалист по развитие на таланта в Телерик Академи.

От сцената на „Образование и бизнес“ директно ще се пренесем към Космоса – благодарение на астрофизика, инженер и космически визионер Тихомир Димитров, който е основател на космическата академия Space Academy в България. За зрителите на конференцията той ще коментира как ще се развиват космическите технологии в бъдеще и да очакваме ли скоро професии като „Оптимизатор на трафика на дронове“, „Дизайнер на аватар“ или „Терапевт за стимулиране на паметта“.

Тези и още интересни и любопитни теми очаквайте на 27 октомври от 16:30 часа в новото издание на „Образование и бизнес: Професиите от бъдещето“ по Bulgaria ON AIR, както и онлайн на Dnes.bg и във Facebook страницата на телевизията.

Специални партньори на „Образование и бизнес: Професиите от бъдещето“ са Висшето училище по телекомуникации и пощи и Gate Institute към Софийския университет.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години