Мария Константинова и Мирослав Димитров – сутрешният тандем на Bulgaria ON AIR

07.05.2021 | 13:14
Мария Константинова и Мирослав Димитров – сутрешният тандем на Bulgaria ON AIR

Вече повече от месец зрителите, които се будят с ефира на Bulgaria ON AIR, научават за най-интересните и важни събития от България и света от харизматичната двойка водещи на сутрешния блок – Мария Константинова и Мирослав Димитров. В специално интервю за списание „Жената днес“, двамата разказаха повече за емоциите и предизвикателствата на живия ефир, за съвместната си работа и удовлетвореността след края на работния ден.

Мария и Миро, вие сте новият сутрешен тандем на Bulgaria ON AIR. Вече отбелязахте първия си месец заедно в ефир. Лесно ли се сработихте? Какво е чувството да си лицето, с което се буди България сутрин?

Миро: Кеф и отговорност. Лесно се сработихме, защото сме взаимодопълващи се характери и не ни трябваше много време.

Мария: Този месец мина неусетно. Опознахме се и вече смело мога да кажа, че и двамата сме повече от уверени в качествата на другия, затова вървим смело към предизвикателствата на всяко ново утро и живия ефир на сутрешния блок. Сега само трябва да надграждаме и да постигаме баланса помежду си. Колкото до чувството да си лице на „България сутрин“, мисля, че е голяма отговорност, но също така удоволствие и привилегия.

Вие се срещате за първи път в студиото. Сега, след няколко седмици съвместна работа - как бихте се описали един друг? Има ли професионална химия помежду ви?

Миро: Мария обожава баскетбола, защото е от Ботевград, а всички знаем, че именно от там тръгват едни от най-успешните ни баскетболисти. Това, което ме озадачава в нея е това, че не пие кафе…за сега.

Мария: Миро е много забавен. Винаги успява да ме разсмее пред ефир. Създава чудесно настроение и на целия екип, а какво по-хубаво от това да започнем деня с усмивка и да заразим с нея и зрителите.

Кога се чувствате най-удовлетворени от работата си?

Миро: Един сутрешен блок е букет от гости и новини, не само позитивни, не само негативни. Удоволствие е когато успеем с целия екип да намерим баланса на информираност и позитивен тон за старт на деня.

Мария: Трудно изпитвам пълно удовлетворение. Аз съм много критична към себе си. Но има и такива моменти, в които когато свърши даден разговор, съм доволна, че съм успяла да извадя най-ценното от него, онова, което ще бъде полезно за хората.

Мария, ти нямаш предишен телевизионен опит, но изглежда, че в студиото се чувстваш като в свои води. Разкажи ни повече за първия ти месец като водещ на сутрешен блок - кое беше най-голямото предизвикателство?

Определено чувствам студиото на „България сутрин“ и телевизия Bulgaria ON AIR като моето място. Като водещ на сутрешния блок още повече осъзнах, че обичам да съм пред камера. Това пали една искра в мен, която трудно мога да опиша с думи.

Най-голямото предизвикателство за мен е живият ефир – запълването на предаването със смилени, съдържателни теми и гости. Живият ефир изисква от нас да бъдем перфекционисти и да не си позволяваме да грешим. Той носи със себе си един особен заряд и динамика, които не могат да се заменят с нищо друго.

Миро, преди да се присъединиш към екипа на Bulgaria ON AIR, ти водеше туристическо предаване по БНТ. Защо избра да замениш седмичният тв формат, който се занимава с любимите на всички ни пътешествия, за петдневен жив ефир рано сутрин по най-наболелите проблеми в обществото и държавата?

От професионална гледна точка определено е предизвикателство, да влезеш в тънкостите на дадена тема и разговор е изкуство. Но аз обичам предизвикателствата, обичам да се развивам. Личната ми причина е дъщеря ми Аннмари. Така ще мога да прекарвам повече време с нея. В момента е на година и половина, а тези първи месеци са много важни.

Интервюирате десетки хора ежедневно. Какво ви остава от срещите с всички тях?

Миро: Докосваш се до различни вселени, капацитети, които са прекарвали години в проучването на дадени теми. Истинско щастие е да имаш минути с подобни хора.

Мария: Срещата ни с толкова много хора ежедневно е безкрайно богатство, защото от всеки гост можем да научим по нещо. Всяка среща е емоция и ни обогатява.

Има ли въпрос, който никога не бихте задали в ефир? И защо?

Миро: Твърде личните въпроси бих заобиколил винаги, нещата свързани със сърцето. Както казва Маргарет Тачър: Мястото на сърцето е да бъде вътре.

Мария: Съгласна съм с Миро, че личното пространство на хората е неприкосновено и то трябва да остане такова. Затова и аз предпочитам да избягвам прекалено лични въпроси.

Конкуренцията между сутрешните блокове е голяма. Как я приемате вие и имате ли своя уникална черта в "България сутрин", заради която зрителите да изберат да ви гледат и да се доверят на вас?

Миро: Конкуренцията е прекрасен стимул да даваш повече от себе си и да създаваш по-добър продукт. Това, което имаме, е един прекрасен динамичен екип, който ежедневно работи по това нашият сутрешен блок да бъде по-различен, по-задълбочен. Едновременно да обхванем най-важните и актуални теми и да разговаряме по тях с експерти и специалисти, но и да слушаме проблемите на хората от цялата страна. В сутрешния блок имаме минути, посветени на граждански сигнали от цялата страна, подадени в онлайн платформата Helpbook.info. Самата платформа помага на гражданите да сигнализират за даден проблем и директно да ангажират отговорните институции. А ние следим ежедневно реакциите на институциите, разрешаването на проблемите и коментираме защо се е стигнало до тях и как може да бъдат предотвратени.

Мария: Смятам, че конкуренцията мотивира. Трябва да има конкуренция, за да се стремим всеки ден да бъдем по-добри. Това, което ни отличава, е възможността да допуснем хората близо до предаването и да задаваме въпросите, които ги вълнуват, като ние им гарантираме, че те ще достигнат до най-добрите експерти и специалисти.

Повече за новия формат на „България сутрин“, журналистите, които вдъхновяват екранните партньори и най-важните уроци за Мария Константинова и Мирослав Димитров, които продължават да следват в работата си ще откриете на страниците на списание „Жената днес“.