Авторът на новата поредица "Софиянци" по Bulgaria ON AIR: В големия град нищо не остава скрито

Телевизията ще излъчи кратките филми в три последователни недели от 7 февруари

08.02.2021 | 12:01
Авторът на новата поредица

Какъв е образът на съвременна София? Отговорът на въпроса ще разберат зрителите от ефира на Bulgaria ON AIR с новата поредица от документални портрети на едни от авторитетните жители на града, които илюстрират как личностите влияят на историята на града и начина, по който столицата бележи биографиите им. Екатерина Генова - един от авторите на проекта „Софиянци“, финансиран от „Програма Култура“ на Столична община, разказа повече за идеята, предизвикателствата и персонажите в специално интервю за Stolica.bg.

Документалната поредица „Софиянци“ представя вълнуващите истории на емблематични жители на столицата, като по този начин дава възможност за публиката да усети атмосферата на града, да се разходи из неговите улици и да се запознае с нрава на столичани. На какво още проектът учи зрителите?

Целта на документалните разкази е да заинтригуват вниманието на зрителите, да ги провокират да съпоставят своите впечатления със спомените на Софиянците. Не сме имали за цел да учим зрителите, по-скоро искаме да докоснем емоциите им. Всеки, роден в София, има спомени от  места, свързани с биографията му – тук е била срещата с първата любов, в първото училище е намерил приятели, край някоя от столичните забележителности са се събирали младежките компании…Чрез поредицата предизвикваме зрителя да съпостави своите спомени с тези на Софиянците. А историческите факти, свързани с конкретното място, могат да бъдат допълнени от интересни подробности, разказани от героите на отделните епизоди.

Коя е най-ярката черта, която може да се открие в характера или мирогледа на всички персонажи от поредицата, илюстриращи съвременния образ на българската столица? Можем ли да твърдим, че софиянци са свободолюбиви и отворени към света хора, или напротив – разгръщат себе си и „виреят“ предимно в определени социални кръгове и общности, които сами си създават?

Героите на поредицата могат да бъдат определени като много позитивни към развитието на града и като носталгично критични към днешния му облик. Едните харесват родния си град, улица, квартал, въпреки  промените, които оценяват като компромисни. Другите са по-взискателни към новите решения и към несвършеното в устройството и живота на София. Надявам се, че общото звучене на епизодите е балансирано, като сме запазили мирогледа и посланията на всеки от Софиянците. Моят извод след заснемането на епизодите е, че все по-трудно може да се говори за общност, носеща определението „софиянци“. В града вече няма места, където да се събират професионални групи или интелектуални елити. Така, както е било в клубовете на кинодейците, на журналистите, на писателите. Днешните ресторанти не биха могли да заменят тези места, превърнали се в емблема на града преди години. Загледани в битовите решения, някак изоставихме идеята за професионалните гилдийни клубове като места за интелектуални срещи и разговори. Не знам къде днес има такива и дали изобщо съществуват. Може би тук-там има връщане към „кварталната кръчма“ като философия, но тава е съвсем различно място за общуване.

Съществува ли обаче според вас и една скрита страна от облика на столицата, която остава видима само за неговите жители и ако да, то как може да бъде описана?

В големия град нищо не остава скрито. Днес всеки разполага със собствена медия /телефон/ и всеки може да бъде репортер, новинар, фоторепортер. Такива възможности ни дават социалните мрежи. Ако има нещо неизвестно и непознато, то вероятно е свързано с историческите факти и с желанието или нежеланието на отделните хора да ги научат. Понякога липсата на адекватна реклама на нещо ново и добре направено /например, огромният мозаечен комплекс, открит при строителството на метрото в центъра на града, археологическите находки под църквата „Света София“/ е причина хората да подминават без капка любопитство забележителности, за които в чужбина биха платили висока цена. Скрито е онова, което сами не искаме да видим, поради отсъствието на любознателност.

Трудно ли е да създадеш качествен продукт във време на ограничения и каква ще бъде София след 10 години – прочетете в цялото интервю на Екатерина Генова на сайта Stolica.bg.