Росен Петров: Не умеем да печелим от историята си като гърците

Пред Dir.bg журналистът разказва за миналото и културно-историческия туризъм на България

14.01.2021 | 14:11
Росен Петров: Не умеем да печелим от историята си като гърците

В самото начало на дългоочакваната 2021 година, водещият на предаването „Операция История“ в ефира на Bulgaria ON AIR Росен Петров споделя пред редакторите на Dnes.dir.bg своята гледна точка за това защо българите не умеят да печелят от историята си като гърците. В специално интервю журналистът говори за миналото по нашите земи и потенциала на културно-историческия туризъм в България.

Г-н Петров, последните три години водите предаването "Операция История" по Bulgaria ON AIR, научихте ли нещо ново изненадващо за българската история?

Почти всяко предаване научавам нещо ново. Радвам се, че толкова много зрители се интересуват от нашето минало. Съвсем наскоро доцент Веселина Вачкова разказа в студиото удивителни неща за богомилите и тяхното учение, ние действително не познаваме добре доста детайли от миналото си и много от достиженията на предците си. А още по-малко умеем да печелим от културно-историческото си наследство и това, коeто са ни оставили хората, които са живеели по нашите земи. България е на трето място в Европа след Италия и Гърция по културно-исторически или археологически обекти, мисля, че са над 42 хиляди, но не умеем да правим бизнес от това, така както го правят нашите комшии гърците. Всъщност ние може и да опознаем своята история, но, за жалост, светът не знае почти нищо за нея. Нашата славна история е все още предназначена само за наша вътрешна консумация, за разлика, например, от гръцката, която от векове съвсем съзнателно е "експортно ориентирана" навън. Силното гръцко лоби по света се дължи до голяма степен и на влиянието на древногръцката история и култура.

Какво бихме могли да предложим на чуждите туристи?

Безброй неща. Най-старото злато в Европа от Варненския некропол, хилядите тракийски и римски паметници, историите и легендите за Орфей и Спартак. Колко от чужденците например знаят, че император Свети Константин Велики е казвал "Сердика е моят Рим" и практически дълго време е живял в днешния Костинброд, че има голяма вероятност майка му Света Елена да е била погребана зад хотел "Хемус". Та всъщност християнството е легализирано в границите на могъщата Римска империя именно със Сердикийския едикт от 311 година на император Галерий. То е станало легитимна религия в София! Ако бяхме Италия или Испания по софийските улици щеше да има множество от туристи - християни, които просто ще искат да видят София, градът, от който тръгва възходът на християнството или пък да се поклонят на предполагаемия гроб на една от най-важните християнски светици самата Света Елена, жената открила и възнесла Кръста Господен. На Кръстовден празнуваме това, което е направила Света Елена, мисля, че Столична община май има някакви планове най-накрая свързаността на тази светица със София да бъде поне подходящо обозначена.

Вие самият като турист как се определяте - като „човек на плажа" или "човек в музея"? Въобще обичате ли да пътувате?

Балансирам между двете (смее се). Не мисля, че нещо пречи човек да харесва плажа, музея и планината едновременно. Заради телевизията и работата си съм имал щастие доста да пътувам, включително на по-екзотични места като Доминикана, където участвах в реализирането на първия сезон на "Сървайвър" и живяхме около четири месеца по плажовете и джунглите на полуостров Самана, който е далеч от традиционните туристически обекти, или пък в Кербала, Ирак, където снимахме с екипа на "Шоуто на Слави" нашите войници, които бяха на мисия там. Ходил съм и в Момбаса, Кения. Африка наистина е удивителен континент, там имах късмета да посетя "Националния парк Цаво", прочут в историята със своите лъвове-човекоядци. Има един знаменит филм за тях "Призрака и мрака". Въобще обичам много да пътувам, стига да имам времето и възможността за това. Разбира се, заради пандемията, последната година не съм пътувал никъде. С малко изключение, лятото бях на Албена, а сега наскоро ходих до Мальовица. Мисля да ида пак до края на зимата.

Цялото интервю с водещия на предаването „Операция История“ Росен Петров прочетете на: https://dnes.dir.bg/obshtestvo/rosen-petrov-ne-umeem-da-pechelim-ot-istoriyata-si-kato-gartsite?fbclid=IwAR3g2qvWZHHUtDLU3ugew-LifF7WcXDMW3mT07iTKSv5flA9nemb82KPi4I .