Милена Милотинова: Ако комуникацията София - Скопие добие рутина, ще се придвижат много въпроси

Водещата на „Брюксел 1“ коментира българо-македонските отношения в предаването „Нещо повече“ по БНР

13.01.2021 | 17:36
Милена Милотинова: Ако комуникацията София - Скопие добие рутина, ще се придвижат много въпроси

Как ще се развият отношенията между България и Република Северна Македония и какво да очакват двете страни след визитата на специалния пратеник на Скопие Владо Бучковски у нас. Коментар по темата в ефира на БНР направи водещата на предаването „Брюксел 1“ Милена Милотинова.

Тя е сред журналистите, които следят от години случващото се в Европа и на Балканите.  В интервюто си за предаването „Нещо повече“ журналистката на Bulgaria ON AIR заяви, че това е второто посещение на Бучковски у нас за кратък период от време.

„Ако има такива регулярни срещи, може би комуникацията между Скопие и София ще придобие един по-рутинен вид и, ако има двустранен интерес, доста от въпросите биха били придвижени напред. Всичко зависи от това дали планът за действие от 2017 година между двете страни ще бъде изпълняван в разумни темпове“, заяви Милена Милотинова.

Относно мнението на някои анализатори, че двустранните разговори са битка за история, а не диалог за решаване на конкретни проблеми между София и Скопие, водещата на „Брюксел 1“ заяви, че българската държава е права да отстоява историческата истина.

„ЕС държи на добросъседството, а София не може да остави без отговори нито насаждането на негативизъм към България в обществото в Северна Македония, нито трябва да се примирява с неистините в македонската история в учебниците по история, с които се възпитават младите поколения“

Водещата припомни, че всяка промяната на съдържанието на учебниците е бавен процес, но в Скопие го бавили още повече.

„Дори за договорените от историците от двете страни промени, като това за цар Самуил и българското царство със столица Охрид, се прави опит да се променят“, обясни едно от емблематичните лица на Bulgaria ON AIR.

По думите на Милена Милотинова решението за общата история е в историческите извори и документи, които не трябва да се променят.

Интервюто на Милена Милотинова може да чуете ТУК.