Георги Каприев: Да, аз съм европеец и византиец – и не виждам никакво противоречие в това

Артистичният философ, медиевист и любител на театъра в епизод от поредицата „Умно село” на 17 януари

13.01.2021 | 12:19
Георги Каприев: Да, аз съм европеец и византиец – и не виждам никакво противоречие в това

„Homo spiritualis… и около него” се нарича епизодът от документалната поредица „Умно село”, който Bulgaria ON AIR ще излъчи в ефира си на 17 януари, от 19:30 часа. В него главната роля заема любопитната и артистична личност на проф. Георги Каприев, взряна в много полета на дейност: освен философията също и поезия, театрална критика, теория на културата, превод от латински, старогръцки и немски...

Гражданин на света, винаги привикван от един закъснял влак за Бургас и винаги по дирите на една „византийска следа” в ежедневието.

„Византия е сладкото от смокини, тя е паламудът; виното на днешните потомци на Ефеския полис -  една чисто родова памет, утаена единствено в костите, предавана чрез кръвта, а не в почти липсващите анали на родова история...”, разказва пред камерата на „Умно село” нейният герой, приседнал на прага на столетната къща в Бургас, строена от прадядо му - гръцки преселник по тези земи в размирните времена от края на 19-ти век.

Епизода с вдъхновяващия философ проф. Георги Каприев – не пропускайте в поредицата „Умно село“, на 17 януари, от 19:30 часа, по Bulgaria ON AIR.