Журналистът Росен Петров: Мечтая за ужасно скучна 2021 г., но едва ли ще е такава

Водещият на предаването „Операция История" представи своята прогноза за 2021 година пред „24 часа“

05.01.2021 | 13:23
Журналистът Росен Петров: Мечтая за ужасно скучна 2021 г., но едва ли ще е такава

След турбулентната 2020 г. новата идва с много очаквания и е заредена с много изненади. По този повод „24 часа“ зададе 6 въпроса на експерти в различни области, сред които е и водещият и автор на историческото предаване „Операция История“ по Bulgaria ON AIR Росен Петров. Пред редакторите на вестника, журналистът сподели своите наблюдения и прогнози за 2021 година.

Каква може да е изненадата на годината?

Надявам се това да е просто краят на пандемията и бавното възстановяване на икономиката. Бих пожелал на всички ни една ужасно скучна година, но за съжаление, едва ли моето пожелание ще се случи.

Какво е най-голямото предизвикателство, което имаме да решаваме като нация?

Винаги съм отговарял, че е бедността. Сега бих казал бедността и здравният статус на българите, но те са свързани. Видя се, че ние сме хронично болна, застаряваща нация. За 2020 г. вследствие на COVID и на други заболявания повишението на смъртността май достигна практически жертвите, които сме дали през Втората световна война. И нещо банално, но вярно - държавата и обществото дължат повече внимание не само на образованието, но и на науката. Не може доктор на науките, например по генетика, да получава чисто под 1000 лв. Не може таксиметровият шофьор (нямам нищо против тях, аз ползвам редовно такси) да изкарва повече от професор в Софийския университет.

Ще се разреши ли спорът ни със Северна Македония?

Надявам се, но само ако изпълнят изключително справедливите български условия. Никой не отрича правото им днес да се самоопределят както искат, но за всеки обективно запознат с историята безусловно корените на днешните жители на Северна Македония са български. В ЕС не ни трябва държава, при това съсед, в която антибългаризмът да е фактически нещо като държавна идеология. На 29 декември в Скопие бе оповестено социологическо проучване, според което 60% от гражданите на РСМ не искат страната им да се отказва от териториални или други претенции към България.

Оставете настрани това чудо на чудесата – македонската история и нейните тотални фалшификации, но там за 70 г. сърбо-югославската пропаганда е направила наистина чудеса с умовете на тамошните хора. Искаме ли в ЕС държава, в която 2/3 от населението утре може да каже: дайте ни Пирин, Благоевград и Банско? А какво ще стане, ако там на власт дойде отново ВМРО-ДПМНЕ, дори не ми се мисли.

Така както Германия е преживяла своята “денацификация”, ние преминахме през нелек процес на определена “декомунизация”, така и Северна Македония се нуждае от процес на “деюгославификация”. Така както ние научихме истината за Белене или за Възродителния процес, така на тях им предстои да научат истината за концлагера “Голи оток” и за хилядите избити македонски българи.

Каква е прогнозата на Росен Петров за предстоящите избори и ще се промени ли  политическата сцена у нас – прочетете в целия материал на „24 часа“.