Bulgaria ON AIR представя „Възхвала на глупостта“ от поредицата „Умно село“ навръх новата 2021 година

Празничното издание от две части е компилация от най-запомнящите се срещи с любими имена от сцената и екрана

29.12.2020 | 11:41
Bulgaria ON AIR представя „Възхвала на глупостта“ от поредицата „Умно село“ навръх новата 2021 година

На прага на 2021 година, Bulgaria ON AIR ще изпрати предизвикателната година с много забавление, остроумие и незабравими спомени за едни от най-големите и любими български интелектуалци, артисти и хора на изкуството.

На 31 декември, от 19:30 часа, националната политематична телевизия ще излъчи първата част от новогодишното празнично издание на документалната поредица „Умно село”, а на 1 януари зрителите ще могат да се насладят и на втората част от предаването. Забавните епизоди носят общото заглавие „Възхвала на глупостта” - заимствано от блестящата сатира на големия хуманист Еразъм Ротердамдски.

И във филмите, както в оригиналния текст, иронията е в смисъла, а не в стила. А стилът е поднесен не от друг, а от неповторимата Мая Новоселска, представяща „глупаците” от галерията „Умно село” – шутове, самотници, чудаци... И кое е глупаво, и кое е умно днес, пита клоунът Мая – да се занимаваш с духа, да чоплиш в изкуство, в такива времена? Да си отнесен в музика, в книги, да си рицар без броня, да си мечтател?...

В микс от най-доброто, създадено до момента, в празничното издание на документалната поредица се завъртат парченца филмово време, населени с образи и думи на Доньо Донев, Крикор Азарян, Наум Шопов, Васил Михайлов, Петър Слабаков, Стояна Мутафова, Славка Славова и Таня Масалитинова, Тодор Колев, Иван Стоянович, Николай Бинев и компания...

Весели или лирични, избраните моменти от филмите са ярък пъзел, изпълнен с настроение и смисъл. Любими имена от сцената и екрана, по-голямата част от които, уви, вече поеха към небесните театър и кино, ще оживеят от плът и кръв, ще ни напомнят за онези времена, в които всички бяхме себе си: те, мъдреците, разсмиващи ни до сълзи, и ние – зрителите, покорени от таланта им.

Изпратете годината с много смях, сълзи и истини за живота, поднесени от едни от най-обичаните строители на съвременната българска култура – със новогодишните празнични издания на документалната поредица „Умно село“ – на 31 декември и на 1 януари, от 19:30 часа, по Bulgaria ON AIR.