Рангел Вълчанов пред „Умно село“: Филмът извън кадър е отделен филм

Документалният портрет ще се излъчи на 11 октомври по Bulgaria ON AIR

09.10.2020 | 09:06
Рангел Вълчанов пред „Умно село“: Филмът извън кадър е отделен филм

Авторите на „Умно село“ запечатват моменти от работата на големия български кинорежисьор и сценарист Рангел Вълчанов в навечерието на неговата 80-а годишнина. Авторът на киношедьоврите "Инспекторът и нощта", "Езоп", "Лачените обувки на незнайния воин", "А сега накъде?" по това време “дебютира” като театрален режисьор на софийска сцена. Както винаги, и на тези репетиции Рангел Вълчанов е истинска артистична фурия: катери се по сцената, пее, танцува, показва, скача, сърди се, ругае. Вдетинява се с онази симпатична лудост, към която са склонни хората на изкуството.

Филмът „Дебютантът“, с една трудно вписваща се в рамки личност в главната роля, Bulgaria ON AIR ще излъчи тази неделя, 11 октомври, от 19:30 часа. В него зрителите ще се срещнат с неизтощимата енергия на едно  80-годишно, оперирано от главата до петите тяло, в чиято глава сякаш свири оркестър, който непрестанно се настройва за концерт. И никога не е ясно кога и какво ще изсвири, нито пък какво е наумил диригентът: през целия си живот режисьорът не е спирал да си съчинява щури теории и да ги споделя с всеки срещнат.

„Много е важно младите да имат собствени гласове и собствени истории. Това е най важното: ако си въодушевен от нещо, ако имаш какво да ми разкажеш – може да е малко нескопосано или скучно дори – но имаш ли потребност да разкажеш тази история - сподели я! Може да не е много умело разказано, но трябва да е искрено. Тогава в суматохата непременно ще се чуе вашият глас“ - съветва Рангел Вълчанов младото поколение артисти.

Споменът за големия кинорежисьор, който през целия си живот се хвърля жанрово в противоречащи си и непоследователни истории – не пропускайте тази неделя, 11 октомври, от 19:30 часа, по Bulgaria ON AIR.