Георги Дюлгеров пред „Умно село“: Всеки трябва да намери своето “оправдание”, ако е решил да прави кино

Епизодът, посветен на именития кинорежисьор, ще се излъчи на 27 септември

25.09.2020 | 10:52
Георги Дюлгеров пред „Умно село“: Всеки трябва да намери своето “оправдание”, ако е решил да прави кино

„Всеки трябва да намери своето оправдание, ако е решил да прави кино. Моето “оправдание” е, че винаги съм опитвал да покажа духа на времето, в което съм живял”.

С тези думи Георги Дюлгеров, авторът на култовите български филми “Авантаж”, “Трампа” и “Мера според мера”, започва своя личен разказ пред камерата на документалната авторска поредица „Умно село“. Изповедта и своеобразното отпътуване назад към спомените за изпълнения с кино, музика и любов живот на именития режисьор, Bulgaria ON AIR ще излъчи на 27 септември, от 19:30 часа.

Заглавието: „За филмите и техният Георги Дюлгеров” е парафраза на известната лента на Дюлгеров „За Нешка Робева и нейните момичета”. За тази своеобразна и интимна изповед той е предразположен от един от любимите си ученици, авторът и режисьорът на епизода Димитър Сарджев. Спомените лъкатушат из шосетата на родовата памет: пътят им се простира от Вардарска Македония на предците, до родния Бургас.

Увлекателен и  деликатен разказвач, с чувство за хумор и самоирония, Дюлгеров описва “филма на своя живот” в един интимен разговор с младия си колега и приятел.

Новият епизод „За филмите и техният Георги Дюлгеров” от поредицата на „Умно село“, в главната роля на който е режисьорът, чиито филмови шедьоври оглавяват класацията на най-добрите заглавия в българското кино - не пропускайте тази неделя, 27 септември, от 19:30 часа, по Bulgaria ON AIR.