Христо Илиев – Чарли в поредицата "Умно село“: „Животът е едно кратко гости и то трябва да бъде хубаво"

Документалният портрет на сценариста, част от великолепното трио на българското кино, ще се излъчи на 9 август по Bulgaria ON AIR

07.08.2020 | 11:10
Христо Илиев – Чарли в поредицата

Тази неделя, 9 август, в 19:30 часа, ще се излъчи четвъртият епизод от емблематичното предаване „Умно село“ по Bulgaria ON AIR. Документалната авторска поредица запознава зрителите с онази непозната страна от живота на известните и обичани наши изкуствоведи и интелектуалци, които изграждат българска култура такава, каквато я познаваме днес.

В новия епизод от поредицата, авторите Антоанета Бачурова и Владимир Люцканов насочват светлините на прожектора към големия български документалист и сценарист Христо Илиев-Чарли – единият от великолепната тройка на българското кино, по-известна като „Джони, Джеки и Чарли”. Във филма „Умно село „Изгрев“, зрителите виртуално ще се пренесат в странджанското село „Изгрев“, където Чарли и Джеки ги дели една ограда, а Джони им гостува от Царево.

„Животът е едно кратко гости и то трябва да бъде хубаво“ – това е мотото, което осмисля всеки нов ден на Чарли. Позитивен, безкрайно влюбен в живота, сценаристът живее на скорост и не спира да се забавлява. Авторът на десетки култови заглавия на българското игрално и документално кино и съавтор на прочутите „Мозайки“ и „Фокуси“, споделя защо неговите университети и научни поприща са всъщност кафенетата, кръчмите, природата на Странджа, морето и самият живот.

В епизода на „Умно село“, присъствието на Джеки и Джони, които са винаги готови за нови приключения и лудории, е последната капка боя, благодарение на която авторите на поредицата успяват да завършат изцяло портрета на великия български сценарист, а той от своя страна, винаги е готов да изрецитира стихотворение на любимия си поет и приятел Николай Кънчев.

Филмът „Умно село „Изгрев”, който „Умно село“ посвещава на големия български документалист и сценарист Христо Илиев-Чарли, гледайте тази неделя, 9 август, точно в 19:30 часа, по Bulgaria ON AIR.