АБРО с призив за спазване на журналистическата етика

От асоциацията се обявиха за спазване на професионалните стандарти

07.09.2019 | 18:00 Редактор: Юлия Христова
АБРО с призив за спазване на журналистическата етика

Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори дълбоко вярват в отговорността, която медиите носят за спазването на етичните правила на журналистическата професия, се посочва в позиция на асоциацията относно спазването на журналистическата етика в дейността на медиите. Повод за позицията е опита да бъде дискредитиран един от участниците в кампанията за кмет на София по несъвместим с професията ни начин. 

Ние не приемаме каквито и да било лични, политически или финансови стимули, които могат да повлияят на нашата способност да предоставяме на обществото точна информация. Ние вярваме, че взаимоотношенията между медиите, както и между медийните професионалисти, работещи в тях, трябва да се характеризират с взаимно уважение и честна конкуренция, с цел запазване на авторитета на професията. 

Високите професионални стандарти ни задължават да правим разлика между информация в обществен интерес и информация, която задоволява само любопитство на автора или обществото към личния живот на публична личност.

От обществен интерес може да бъде защитата на здравето, безопасността, сигурността, информация, която е свързана с предотвратяване и разкриване на тежки престъпления и злоупотреба с власт и която предпазва обществото от опасността да бъде сериозно заблуждавано. 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК