Благой Цицелков – журналист по призвание, пътешественик по душа

Репортерът на Bulgaria ON AIR разкрива най-вълнуващите си истории пред Az-jenata.bg

19.08.2019 | 15:02
Благой Цицелков – журналист по призвание, пътешественик по душа

Благой Цицелков е само на 26 години, но вече е посетил 50 държави. Заради страстта, с която говори за пътешествията и работата си, репортерът на Bulgaria ON AIR може да бъде определен като журналист по призвание и пътешественик по душа. Любовта към двете е наследствена.

„Майка ми работеше в седмичник, който излизаше в четвъртък, и всяка сряда се прибираше с току-що отпечатани вестници. Баща ми работеше като главен редактор в друг вестник, който се печаташе в събота. Вкъщи постоянно миришеше на хартия. Исках да стана художник, 10 години се занимавах с иконопис, учех в училище с профил „Графичен дизайн“. Но в същото време виждах колко плюсове дава журналистиката и започнах да се увличам от това, че журналистите откриват детайли, които остават скрити за повечето хора“, разказва Благой.

Страстта към пътуванията журналистът наследява от дядо си, който бил треньор на националния отбор по лека атлетика, работил с едни от най-големите имена в спорта, сред които Стефка Костадинова.

„Завиждах на дядо ми, защото беше обиколил целия свят. Разказваше ми в кои страни е бил, къде има приятели. Скоро бях в Южна Корея. С говорителя на Сеул се заговорихме за олимпиадата и аз споделих, че дядо ми е бил на игрите през 1988 година. Оказа се, че въпросният човек познава дядо ми“.

И тъй като за Благой журналистиката е призвание, всяко негово пътуване намира отражение и в работата му. Заинтригуван от специалитета пхенянски студени спагети, се разровил в интернет за историята им.

„Когато разбрах, че лидерите на Северна и на Южна Корея са яли тези пхенянски студени спагети и прочетох вълнуващата история на ресторанта, наричан „посолството на Северна и Южна Корея“, реших, че искам да я разкажа“, спомня си репортерът на Новините ON AIR.

Въпреки че прословутите спагети имат силата да накарат лидерите на две враждуващи страни да седнат на една маса, Благой признава, че емблематичното ястия от елда, с круша и яйце, не е особено вкусно, но пък става причина за филма му „Спагети на помирението“ излъчен в поредицата „Историите ON AIR“.

Целият материал четете ТУК.