Авиошоу

Събота от 16:00 часа
още

Авиошоу: БУЛАТСА - пионер на иновациите във въздушния трафик

Е124 - Нови технологични решения за оптимизиране на въздушния трафик в района на летищата разработват съвместно българското РВД - Булатса, и европейския консорциум Airbus Defense & Space.

27.11.2017 | 11:09
Авиошоу: БУЛАТСА - пионер на иновациите във въздушния трафик

В този епизод екипът на Авиошоу с Александър Богоявленски влиза в BULATSA /РВД/, за да научи повече за новите технологии, които се тестват от ръководителите на полети в София, разработени от европейския консорциум Airbus Defense & Space.

"Това е демо-технология. На този етап работим по прототипи за намаляване на натоварването на ръководителите полети. Целта е да намали стреса. И да увеличи възможността им да поемат повече стресови ситуации", каза Филип Масон, ATM Systems, Airbus Defence&Space в интервюто на Александър Богоявленски.

"В момента обаче решаваме едновременно два казуса в BULATSA – увеличението на трафика и задачата по съвместно разработване на ефективен софтуерен прототип. Така че ситуацията в момента е доста сложна, но и особено креативна и интересна, заради иновативната работа, която извършваме в момента. ..  Можем да кажем, че целият екип тук иска да развива иновации. И е много креативен. Имаме много позитивна обратна връзка. Искаме да видим дали коментарите, които получаваме отговарят на нашите бележки и да напредваме. Това е много интересен начин да се правят иновации и да се развиват нови идеи и инструменти".

В епизода ще чуете още мнението на Веселин Стоянов, директор Дирекция Европейски програми и проекти, BULATSA и Иван Илиев, началник Отдел Програми и стратегии в BULATSA, както и демонстрация на продукта.

На 23 ноември 2017 BULATSA демонстрира валидационно упражнение на прототип TESLA с участието на представители на Airbus, Евроконтрол, INDRA, THALES, DFS и COOPANS.