Авиошоу

Събота от 15:30 часа
още

Авиошоу: бъдещите пилоти

Епизод 60 от 24 април 2016

24.04.2016 | 16:00
Авиошоу: бъдещите пилоти

В епизода на Авиошоу с Александър Богоявленски от 24 април 2016 ще видите:

- Първия випуск млади пилоти от интензивната програма за летателна подготовка на Военновъздушните сили получи значките си в Долна Митрополия. Авиошоуто на младите пилоти.

Какво представлява програмата за интензивна летателна подготовка и кои са нейните основни цели?

Програмата е разработена целенасочено от ВВС за да се преодолят застаряването на летателния състав, липсата на достатъчно способности и достатъчно ресурси за водене на подготовка в изтребителната авиация.

С програмата се постави началото на решителна трансформация на системата за летателно обучение в българските Военновъздушни сили. Последният випуск, който излиза от Военновъздушното училище в Долна Митрополия с мнимално необходимия нальот от 200 часа, е през далечната 1996 година.

В годините нещата стигат дотам, че последните лейтенанти (2014 година) завършват с 65 часа във въздуха. Затова средната възраст в изтребителната авиация е над 40 години.


- Какво е настоящето и бъдещето за българската бойна авиация - разговаряме с командира на ВВС генерал-майор Румен Радев /част първа на интервюто. Гледайте втората част от интервюто в авиобаза Враждебна на 1 май 2016/.


Въпреки светлината на небосклона пред обучението на военни пилоти, общото състояние на военновъздушните сили в момента остава тежко.

Изтребителната авиация лети на самолети с отдавна изтекъл ресурс, който се удължава единствено благодарение на отдадеността и неимоверните усилия на инженерния състав на ВВС, военнотранспортната и хеликоптерната авиация страдат от хроничен недостиг на гориво и ресурси за изпълнение дори на минималния нальот, необходим за поддържане квалификацията и духа на пилотите.

Вижда ли се вече края на мъките за военната ни авиация и коя е правилната посока за развитието й.

Разговаряме с командира на ВВС и действащ пилот на Миг-29, генерал-майор Румен Радев.

 

Гледайте епизода във видеото.