Toshiba подготвя звеното си за чипове за продажба

Всичко това се случва на фона на огромните загуби в звеното за ядрена енергетика Westinghouse

30.03.2017 | 18:35 Редактор: Иван Берберов
Toshiba подготвя звеното си за чипове за продажба

Акционерите на японската технологична компания Toshiba одобриха отделянето на звеното за чипове за памет на компанията, проправяйки пътя за продажбата на този бизнес, предава Investor.bg.

Всичко това се случва на фона на огромните загуби в звеното за ядрена енергетика Westinghouse. Toshiba планира да продаде мажоритарен дял или целия бизнес с чипове. Компанията се надява да набере поне 9 млрд. долара и вярва, че звеното ще бъде оценено на около 18 млрд. долара.

Преди това източник, пожелал анонимност, беше заявил, че Toshiba ще набере поне 1 трлн. йени (8,8 млрд. долара) от продажбата на мажоритарен дял от своя бизнес с чипове за памет. Целта на компанията е чрез този ход да се справи с новите си финансови проблеми.

Друг източник, запознат с въпроса, твърди, че около 10 потенциални страни се интересуват от покупката на звеното. Сред тях се нареждат Western Digital, която има завод за чипове заедно с Toshiba в Япония, както и Micron Technology, южнокорейският производител на чипове SK Hynix и финансови инвеститори.

Вчера пък бордът на Toshiba одобри решението за започване на процедура по обявяване в несъстоятелност на нейното американско звено Westinghouse, след като предупреди за възможно отписване на 6,2 млрд. долара от бизнеса с ядрена енергетика.

На срещата на акционерите, която е продължила повече от три часа, главният изпълнителен директор Сатоши Цунакава и други директори са били изправени пред разгневените акционери и са получили доста въпроси, след като миналата година мениджърите завиха, че звената за чипове и за ядрена енергетика са основните за конгломерата.

Цялата статия прочетете в Ivnestor.bg