Три азиатски технологични компании са не само лидери, но и пример за сътрудничество

Това са SoftBank, Alibaba и Foxconn

08.03.2017 | 22:00 Редактор: Жанета Нейкова
Три азиатски технологични компании са не само лидери, но и пример за сътрудничество

За момента американският президент Доналд Тръмп е в обтегнати отношения със Силициевата долина, но три технологични гиганта от изток пристигат с дарове, които американският президент търси: инвестиции, работни места и заводи, разказва Financial Times, цитиран от Investor.bg

Тримата лидери представят три от най-големите технологични групи в Азия: Масайоши (Маса) Сон е основател на японската SoftBank, а Джак Ма – на Alibaba. Тери Гоу от Foxconn, който миналата година е произвел хардуер за Apple на стойност 75 млрд. долара, все още не се е срещал с Тръмп на живо, но обмисля създаването на завод в САЩ.

Общо пазарната капитализация на трите компании е около 400 млрд. долара, като са отговорни и за над 1,1 млн. работни места. Те представляват вертикално интегриран пакет от умения, които започват от заводите на Foxconn и продължават с управлението на големи данни (Alibaba) и инвестиции (SoftBank).

Компаниите имат и общи инвестиции, съвместни проекти и лични отношения, които увеличават силата си, разширявайки се на глобално ниво.

С плановете си за американския пазар, освен части за iPhone, Foxconn иска да засили глобалния си бранд, продавайки повече продукти на Sharp в Америка.

SoftBank, която обеща инвестиция за 50 млрд. долара и създаването на 50 хил. американски работни места, е в търсене на нови сделки, за да засили американския си доставчик на безжичен интернет Sprint.

Цялата статия прочетете в Investor.bg

Снимка: Pixabay.com