Facebook продава видео реклами от името на други компании

Рекламните приходи на социалната мрежа нараснаха с 57% през първото тримесечие до 5,2 млрд. долара

17.05.2016 | 13:42 Редактор: Луиза Божинова
Facebook продава видео реклами от името на други компании

Facebook вече продава видео реклами от името на други компании – ход, който може да се окаже особено изгоден за технологичната компания и да засили конкуренцията ѝ с Alphabet и с други онлайн специалисти в сферата на онлайн рекламата, пише Wall Street Journal.

В понеделник Facebook обяви, че ще помогне на рекламодателите да продават и позиционират видео реклами в уебсайтовете и приложенията на трети страни, включително и в тези, управлявани от Daily Mail, Mashable и USA Today Sports Media Group.

Социалната мрежа ще получава неуточнен дял от приходите.

Дигиталните медии в момента инвестират много в онлайн видео, привлечени предимно от високите цени, които рекламодателите са готови да платят за видео реклами в сравнение с други форми на онлайн реклама.
Facebook обяви, че се надява да помогне на фирмите да извличат по-успешно приходи от това съдържание.

"Смятаме, че има ужасно много медии, които се нуждаят от помощ за монетизиране на тяхното видео“, коментира Брет Вогел, продуктов маркетинг мениджър на Facebook.

Ако започнат да се ползват от повече медии, новите рекламни функции могат да помогнат на Facebook да се конкурира с Google в сферата на видео рекламата. Голяма част от компаниите вече имат много допирни точки с Facebook – те разчитат на нея да генерира по-голям трафик към сайтовете им, а много пък публикуват съдържание в услугата ѝ Instant Articles.

Голяма част от вниманието на Facebook е фокусирано върху нейната основна платформа - списъка с новини, който ѝ дава контрол върху съдържанието, достигащо до потребителите и който се превърна в двигател на растежа на онлайн рекламата ѝ.

Рекламните приходи на социалната мрежа нараснаха с 57% през първото тримесечие до 5,2 млрд. долара. Около 100 млн. часа видео са гледани дневно във Facebook според компанията. Наскоро тя предостави възможност за предаване на видео на живо.

Повече технологични новини четете на Investor.bg.