Време е за инвестиции във виртуалната реалност, зове Зукърбърг

Хората ще искат все по-интересни начини да изразяват себе си

29.02.2016 | 16:33 Редактор: Луиза Божинова
Време е за инвестиции във виртуалната реалност, зове Зукърбърг

Виртуалната реалност ще се превърне във важна технология и сега е времето да се инвестира в нея.

Това заяви в интервю за германския вестник "Die Welt am Sonntag" основателят и главен изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг, след като получи първата наградата Axel Springer за това, че е изключителен иноватор и предприемач, предаде Investor.bg, позовавайки се на Business Insider.

По думите на Зукърбърг самият той не знае колко дълго ще отнеме изграждането на необходимата екосистема, но според него ще са нужни поне 10 години.

"Бяха нужни 10 години да преминем от създаването на смартфона до навлизането му на масовия пазар. BlackBerry излезе през 2003 г., а до 2013 г. не успя да продаде 1 млрд. бройки. Така че не мога да си представя това да се случи по-бързо с виртуалната реалност“, коментира той.

Зукърбърг разкри, че компанията му се интересува преди всичко от софтуер в тази сфера, макар че съзнава, че хардуерът е важна част от пътя, който виртуалната реалност трябва да извърви и е неизменно свързана с хардуера.

По време на Mobile World Congress в Барселона Зукърбърг се появи на събитието на Samsung, където разкри, че компанията Oculus, която Facebook придоби през 2014 г., предоставя своята технология на Samsung за очилата Gear VR. Според основателя на Facebook Gear вероятно ще продаде повече бройки от Oculus Rift (също очила за виртуална реалност), като това до голяма степен се дължи на факта, че двата продукта имат големи различия както от страна на качеството, така и по отношение на цената. Rift струва 600 долара, докато Gear се предлага за 100 долара.

"Ако трябва да сме честни, Rift може да струва много повече, защото изисква използването на много мощен компютър, така че ако вашият не е такъв, това може да ви струва още 1000 долара“, коментира изпълнителният директор на Facebook. По думите му хората биха купили Oculus Rift, защото предоставя значително по-добро преживяване.

Според Зукърбърг във виртуалната реалност ще има две основни тенденции – хората ще искат все по-интересни начини да изразяват себе си. Ако в миналото това се случваше посредством текст, сега е по-скоро чрез снимки. В бъдеще обаче вероятно ще бъде видеото, прогнозира той.

"Но това няма да е краят. В бъдеще смятам, че ще искаме да запазим цели сцени, една стая, да се пренесем там. Да имаме възможност да показваме чрез стрийминг това, което ни се случва в момента и хората да могат да си взаимодействат с това пространство“, посочва още Зукърбърг.

Втората тенденция е свързана със създаването на все по-мощни платформи за всичко това.

На въпрос как ще изглежда Facebook след 10 години Зукърбърг посочва, че ако бъде постигнат голям напредък в сферата на свързаността, изкуствения интелект и виртуалната реалност, всички ще живеем в свят, в който повече хора ще имат връзка с интернет. Благодарение на това всички ще разполагат с повече инструменти за споделяне и преживяване.

"Възможността да споделяме цели сцени от нашия живот ще се превърне в нещо ценно с времето. Пример за това е как с Присила си говорим за това как искаме да запазим момента, в който Макс прави първите си стъпки. Искам да запазя цялата тази сцена. Искам 360-градусова камера, така че, ако моите родители и семейството ми не са там, да се почувстват сякаш са били. Смятам, че това ще бъде възможно съвсем скоро“, коментира Зукърбърг.

Той вижда бъдещия фокус на Facebook по-скоро в сферата на видеото.

"Инвестираме в три големи области. Едната е свързаността – да се уверим, че всеки в света има достъп до интернет... Втората е изкуственият интелект. Очакваме голям прогрес, който да доведе до страхотни постижения за обществото: намаляване на пътните инциденти от самоуправляващите се коли, по-добро диагностициране на болести... Третата област е следващата изчислителна платформа, за която вярваме, че ще е виртуалната и добавената реалност. Ще работим по тези неща поне десетилетие и повече“, коментира в интевюто Зукърбърг.

Според него притесненията относно това, че машините ще станат по-умни от хората, са свързани с истерия. По думите му въпросните машини са създадени, за да служат на хората, а не да пречат.