Google създава нова компания Alphabet

Разделя развойната от инвестиционната дейност

11.08.2015 | 00:33
Google създава нова компания Alphabet

Google Inc. променя корпоративната си структура, разделяйки развойните си компании, YouTube и другите уеб дейности от проучвателните и инвестиционни дейности, съобщи Google.

Акциите на компанията се повишиха с 5,8%, след като компанията съобщи, че прави нова холдингова компания, на име Alphabet Inc.  Тя ще включва Google Inc., Google Ventures, google Capital, Google X и други свързани компании, написа компанията в блогпост в понеделник, 10 август 2015.

 

Г като Гугъл

Главният изпълнителен директор на Alphabet Inc. ще бъде Лари Пейдж, а Сергей Брин ще бъде нейн президент. Рут Порат става главна финансова директорка. Сундар Пичай, заместникът на Пейдж става главен изпълнителен директор на Google Inc., който осигурява основната част годишни приходи на компанията от 60 млрд долара. Целта е Alphabet да стане потребителски бранд, каза Пейдж.

 

Петимата най-млади технологични магнати в Сън Вали

 

Google приема новата структура, за да направи по-ясна разлика между основния си бизнес и дългосрочните проекти, като Пейдж и Брин поемат по-стратегически роли, а оперативната работа оставят на доверени заместници, коментира Bloomberg.

 

„Отдавна вярваме, че с времето компаниите свикват да правят едно и също, с леки промени“, пише Пейдж. „Нашата компания днес работи добре, но смятаме, че можем да я направим по-ясна и отчетна“.

 

Новата структура

Новата структура ще бъде въведена поетапно в близките месеци. Alphabet ще отчита резултатите си от четвъртото тримесечие, които обикновено излизат през януари. С това действие на Google инвеститорите ще получават повече детайли за бизнеса, отдавнашна молба от Уолстрийт. С промяната основната компания Google ще отчита работата си отделно от инвестиционното и проучвателното крило.

 

„Харесахме името Alphabet /азбука, англ./, защото то означава сбор от букви, които са език – една от най-важните иновации на човечеството и това е основата на търсачката Google“, казва Пейдж.

Адресът на сайта на новата компания е https://abc.xyz/.