HTC очаква 5 пъти по-голяма загуба от прогнозираната

Тайванският производител на смартфони продължава да затъва

07.08.2015 | 14:17 Редактор: Велко Каменов
HTC очаква 5 пъти по-голяма загуба от прогнозираната

Прогнозата на HTC за продажбите на компанията през третото тримесечие е те да достигнат между 19 и 22 милиарда тайвански долара, докато прогнозите на анализаторите бяха за стойности от 36-37 милиарда, или два пъти по-високи. Това означава, че загубата на акция за третото тримесечие на 2015 г. ще достигне между 5,51 и 5,85 тайвански долара на акция вместо очакваните 1,17.

HTC започна годината много зле. Компанията работеше според стратегия, в която всяка година през първото тримесечие пускат на пазара продукти като M7, M8 и M9 – скъпи смартфони от висок клас, инкрустирани с метал и с много хубав дизайн. Идеята е, че когато подобен модел излезе на пазара той привлича сериозно внимание и дори ако потребителите не купят точно този модел, може да си купят друг смартфон от HTC като по-евтините модели Desire или Butterfly. Идеята е, че така пускането на скъп телефон в началото на годината ще оказва положително влияние върху компанията през цялата година и хората ще си купуват от моделите на HTC.

Тази стратегия обаче не проработи през 2015 г. M9 излезе на пазара и не получи сериозно одобрение дори от феновете на HTC, да не говорим за потребители, които до момента не са притежавали телефон на марката. В резултат продажбите през първото тримесечие бяха слаби, а през второто и третото тримесечие не се усеща никакъв положителен ефект от пускането на М9 на пазара. Може би през четвъртото тримесечие ситуацията ще се подобри, но през второто и третото тримесечие продажбите на HTC са слаби и това се отразява негативно на печалбата на компанията.

От HTC обещаха, че през четвъртото тримесечие на 2015 г. ще пуснат на пазара нови продукти, което може и да подобри тежката ситуация, в която компанията се намира.