Резултатите на технологичните компании подчертават значението на облака

Коментар на Кералайн Хайд, Bloomberg

21.07.2015 | 14:01
Резултатите на технологичните компании подчертават значението на облака

Облачните технологии създават и разбиват технологични компании. На 21 юли 2015 софтуерният гигант SAP показа по-добри от очакваните резултати и ръст на продажбите. Частично това се дължги на развитието на облачните технологии. IBM и Amazon също показват колко е критично важно значението на продуктите, базирани в облака. Коментар на Кералайн Хайд от студиото на Bloomberg в Лондон за предаването “Countdown.”

Още по темата

К.Хайд: Да видим европейската страна на уравнението. SAP излязоха с последните данни.

Продажбите са с ръст от 20%, печалбата - ръст от 13%. Цифрите изглеждам много хубави, в духа на очакванията.

Ръстът обаче е ясно откъде идва - от абонамента за облака, който се е удвоил. Това виждаме - 555 млн евро са донесли абонатите на облачните услуги на SAP. Защото не искаме вече програмите и данните ни да стоят на нашите компютри. Не искаме допълнителен лицензиран софтуер. Искаме софтуер, който се премества с нас където искаме. На таблет, на смартфон. Искаме го онлайн. Искаме го в облака, както се нарича това.

SAP първоначално положиха огромни усилия да наваксат с тренда, но инвестираха много, купиха компании и сега очакват четири пъти по-голям брой абонаменти до 2020.

Това е целта им.

От другата страна на Атлантика отново виждаме как облакът прави и разрушава компании. Как някои бизнеси изтърват кораба, защото не успяват да се качат на борда достатъчно бързо. Една от тези компании е IBM.

Продажбите им се сринаха с 13%, това е тринайсетият пореден спад.

Това е гигантска компания - тя има 380 хиляди служители и 103-годишна история.

Още по темата

Но нейното минало я дърпа назад, защото се опитва да направи прехода, да влезе в облака и анализа на данни, но това е компания, която произвеждаше огромните сървъри, в които трябваше да инвестираме в офисите. Това е компания на сториджа, на сървърите и услугите. Но вече виждаме спадове във всички подобни традиционни бизнеси, а другите, в които инвестира още не са успели да компенсират загубите на първите.

Освен това IBM беше засегната от долара. 9% - това е загубата им във второто тримесечие. За цялата година доларът ще натежи към 8% върху продажбите им.

Да не забравяме, че като гледаме към еврото и долара, виждаме как доларът се е повишил с около 12% тази година.

Да видим още една компания, която се справя доста добре на основата на оптимизма й към облака.

Amazon. Уебуслугите на Amazon са област, която изведнъж започна да излиза напред.

Да, компанията е онлайн ритейлър, който може би се превръща в мобилния Мейсис, според някои анализатори, които я сравняват с веригата магазини за дрехи, но това е и инфраструктура.

Търговец, който продава инфраструктура за облака.

Рекордно високи резултати при цента на акциите им вчера. Защо техните акции вълнуват толкова много преди данните им в четвъртък? Защото услугите на уебподразделението на компания преживява бум. Мнозина анализатори смятат, че това е областта на диверсификация - не става дума само за потребителя в САЩ, а за малките стартъпи, тези малки компании тук, в Лондон и в Силициевата долина, които използват уебуслугите на Amazon за собствената си инфраструктура, за да сложат там данните си.

И освен това миналата седмица имаше Prime Day. 18% ръст на продажбите спрямо Черния петък.